Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Η επίσκεψή μας στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 η επίσκεψη του Σχολείου μας στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης στην περιοχής Σφαγεία στα Δυτικά της Πόλης. Μετά από μια μακρά περίοδο αποχής από εκπαιδευτικές εκδρομές, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η πρώτη για τη φετινή χρονιά εξόρμηση στέφτηκε ομολογουμένως από επιτυχία.  Παρά το ψιλόβροχο, που έπεφτε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και τη μικρή αναμονή, η ξενάγηση στη συνέχεια ήταν εξαιρετική και μας αποζημίωσε επαρκώς. Οι δύο ξεναγοί μας η Σοφία και η Μαρία ήταν κατατοπιστικές, ακριβείς και ευχάριστες. Οι μαθητές όλων των τάξεων ξεναγήθηκαν στις επιμέρους αίθουσες του Μουσείου με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο παίζοντας παιχνίδια, παντομίμα ή ζωγραφίζοντας. Στο τέλος μας περίμενε όλους μια ευχάριστη έκπληξη, ένα παγουρίνο και ένα μπρελόκ, δώρα του Μουσείου για την επίσκεψή μας. Αναχωρήσαμε έτσι με μεγάλη χαρά και με ανυπομονησία για την επόμενη εκπαιδευτική εκδρομή του Σχολείου μας...

Λίγα λόγια για το Μουσείο: 

Σε ένα ιστορικό για την ύδρευση της πόλης κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή των Σφαγείων, το παλιό Κεντρικό Αντλιοστάσιο του άλλοτε Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (σήμερα Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.), στεγάζεται το Μουσείο Ύδρευσης. Το συγκρότημα κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1890-94) σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από τα δυτικά τείχη του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Τα κτίρια του παλιού Κεντρικού Αντλιοστασίου σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία η μεταλλική κατασκευή βρισκόταν στο απόγειό της σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, παρόμοιες εγκαταστάσεις αντλιοστασίων με τη χρήση αντίστοιχης τεχνολογίας κατασκευάστηκαν την ίδια εποχή σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Για την πόλη της Θεσσαλονίκης το συγκρότημα αποτελεί μια από τις παλιότερες πρότυπες προκατασκευές.

Από το 2001 το Μουσείο Ύδρευσης λειτουργεί με ευθύνη της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. Στα αποκατεστημένα κτίρια του οργανώνονται επισκέψεις μαθητών σχολείων όλων των βαθμίδων. Παράλληλα, προσφέρονται οι δυνατότητες υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα το νερό και την ύδρευση γενικότερα. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο προβάλλονται ταινίες σχετικά με την ύδρευση της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια ακολουθεί το ιστορικό της επίσκεψή μας:





Οι χειροκίνητης αντλίες νερού βρίσκονται στην αυλή του Μουσείου.
Οι χειροκίνητες αντλίες νερού βρίσκονται στην αυλή του Μουσείου
Η κ.Σοφία μας υποδέχεται στην είσοδο του Μουσείου

Στη συνέχεια οδηγούμαστε στον κεντρικό χώρο του αντλιοστασίου
Πίνακες ζωγραφικής με αναφορά στο νερό
Οι μαθητές ακούνε ιστορίες της γιαγιάς Καλλιόπης σχετικά με το πώς έπαιρναν το νερό τα παλιά χρόνια και στη συνέχεια παίζουν παντομίμα

Οι μαθητές στη συνέχεια αναζητούν μια πετρελαιομηχανή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του 1948 και τη θέτουν σε λειτουργία κάνοντας μαγικά.



Στη συνέχεια οι μαθητές μπαίνουν μέσα στους σωλήνες μιας παλιάς ατμομηχανής
Το εσωτερικό της ατμομηχανής
Υπόγειος διάδρομος διαφυγής του καπνού











Έπειτα οι μαθητές ζωγραφίζουν στην αίθουσα με τα μπλε μαξιλάρια
Λίγο πριν το τέλος οι μαθητές παρακολουθούν ένα εκπαιδευτικό βίντεο

Στο τέλος οι μαθητές παραλαμβάνουν το δώρο τους: ένα όμορφο κι άθραυστο παγουρίνο!