Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Ο υπόγειος (μητροπολιτικός) σιδηρόδρομος - μετρό

Το μετρό του Λονδίνου

Το Μετρό ή Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος είναι ένα σιδηροδρομικό σύστημα μαζικής μεταφοράς των μεγαλουπόλεων (Στα αγγλικά: electrified rapid transit train systems). Η λέξη είναι ελληνικής προέλευσης (αντιδάνειο: μετρό <γαλλ. métro < chemin de fer métropolitain < ελλ. μητροπολιτικός σιδηρόδρομος) και χρησιμοποιήθηκε το 1900 στο Παρίσι για πρώτη φορά σε σχέση με σιδηρόδρομο (Métro de Paris). Κατά μέσον όρο, το μετρό μπορεί να εκτείνεται σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Επίσης ανάλογα με τη χώρα χρησιμοποιούνται και οι παρακάτω όροι για να περιγράψουν το μετρό: subways, U-Bahn & undergrounds.

Χάρτης του μετρό της Αθήνας

Ιστορία

Το πρώτο Μετρό που λειτούργησε ήταν το Μετρό του Λονδίνου και το πρώτο στην ηπειρωτική Ευρώπη το Μετρό της Βουδαπέστης. Στην Ελλάδα, ο Σιδηρόδρομος Αθηνών Πειραιώς μετατράπηκε επίσημα σε Μετρό το 1904, όταν έγινε η ηλεκτροδότηση της γραμμής. Η Αθήνα το 2000 απέκτησε επίσης πληρέστερο δίκτυο υπόγειου Μετρό, με την γραμμή 2 και 3 της Αττικό Μετρό. Υπό δημοπράτηση είναι και το πρώτο τμήμα της τέταρτης γραμμής.

Υπό κατασκευή βρίσκεται τώρα το δεύτερο δίκτυο μετρό στην Ελλάδα, του μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει στο τέλος του 2023.

Χάρτης του μετρό της Θεσσαλονίκης

        Τα ρεκόρ των μετρό του κόσμου

Το μετρό της Σαγκάης

  • Το μεγαλύτερο σε μήκος μετρό είναι αυτό της Σαγκάη στην Κίνα με μήκος γραμμών 803 χλμ. Το μετρό της Σαγκάης είναι επίσης κι αυτό με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση μεταφέροντας κατά μέσο όρο 2,83 δισεκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.
  • Το παλιότερο μετρό στον κόσμο είναι αυτό του Λονδίνου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1863.
  • Το μετρό με τους περισσότερους σταθμούς είναι της Νέας Υόρκης με 472 στο σύνολο.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε τη λίστα με τα μετρό που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο:

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΡΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΡΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Το μετρό της Αθήνας την επόμενη δεκαετία