Περίπατος στον Αμπελώνα |
Οι μαθητές μπόρεσαν να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο παρασκευής του κρασιού και άλλων οινοπνευματωδών ποτών (π.χ. τσίπουρου) στις εγκαταστάσεις οινοποιίας που διατηρεί ο Μπαμπατζίμ λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό μας.
Ο τρύγος |
Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου που βρίσκεται δίπλα, όπου είδαν αναλυτικά τη διαδικασία παρασκευής κόκκινου, λευκού και ροζέ κρασιού:
Στην αρχή γίνεται με ειδικό μηχάνημα ο διαχωρισμός ανάμεσα στις ρώγες του σταφυλιού και τα τσάμπουρα (κοτσάνια σταφυλιού) , ενώ ταυτόχρονα συνθλίβονται (σπάνε) και οι ρώγες. Αξίζει να σημειωθεί πως τα σταφύλια, όπως μας εξήγησε η ξεναγός μας, δεν πλένονται για να διατηρήσουν τους ζαχαρομύκητες που βρίσκονται γύρω από τις ρώγες του σταφυλιού και οι οποίοι βοηθούν στη συνέχεια στη ζύμωση.
Δεξαμενές ζύμωσης |
Δεξαμενές ωρίμανσης |
Συσκευαστήριο |
Δρύινα βαρέλια για κόκκινο κρασί |
Συσκευασμένα τσίπουρα |
Αποστακτήριο |
Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος |
Η οικογένεια Μπαμπατζίμ (καλός πατερούλης στα τούρκικα) κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη. Ο παππούς του Ανέστης είχε μια μεγάλη έκταση 870.000 κλημάτων στην περιοχή Δεληόνες της Σηλυβρίας, όπου παρήγαγε από το 1875 μεγάλες ποσότητες ρακής για την Πόλη και κρασί για τη Ρωσία. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922) εγκαθίστανται στην Ελλάδα (Καβάλα - Θεσσαλονίκη), όπου και προσπαθούν να αναβιώσουν την επιχείρηση. Το 1971 ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος φυτεύει ένα δοκιμαστικό αμπελώνα στην Όσσα. Το εξαιρετικό κλίμα της περιοχής, το φτωχό αλλά ιδανικό για το αμπέλι έδαφος, το πείσμα και η οικογενειακή παράδοση έδωσαν γρήγορα καρπούς. Στο τσίπουρο και το ούζο υπήρχε πείρα 135 χρόνων ενώ στο κρασί το αντίστοιχο διάστημα έφθανε τα 35 χρόνια. Oι περισσότερες ετικέτες του, άλλωστε, έχουν διακριθεί αποκτώντας την αναγνώριση των απαιτητικών, ενώ βέβαια και όλα τα προϊόντα του είναι βιολογικά, αφού δε χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
Ατενίζοντας το... μέλλον |
Τα παιδιά έφυγαν κατενθουσιασμένα και χαρούμενα από το Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου. Δεσμευτήκαμε έτσι για μία νέα επίσκεψη στου Μπαμπατζίμ, αυτή τη φορά με δέλεαρ το ψήσιμο, την ετοιμασία εδεσμάτων και γλυκών, όπως και ο ίδιος υποσχέθηκε...