Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Επίσκεψη στο Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου

Περίπατος στον Αμπελώνα
Το κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου (Μπαμπατζίμ) είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί σήμερα το Σχολείο μας (μαζί με το Νηπιαγωγείο Όσσας).
Οι μαθητές μπόρεσαν να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο παρασκευής του κρασιού και άλλων οινοπνευματωδών ποτών (π.χ. τσίπουρου) στις εγκαταστάσεις οινοποιίας   που διατηρεί ο Μπαμπατζίμ λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό μας.
Ο τρύγος
Οι μαθητές στην αρχή έκαναν ένα περίπατο στον τεράστιο Αμπελώνα όπου και δοκίμασαν και οι ίδιοι να κόψουν σταφύλια (τρύγος) ό,τι είχε μείνει δηλαδή από τον κανονικό τρύγο που έγινε πριν λίγες μέρες (τον Σεπτέμβρη). Όλοι οι μαθητές πήραν μαζί τους μερικά μικρά μαύρα σταφύλια, ενώ οι περισσότεροι τα δοκίμασαν επιτόπου.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου που βρίσκεται δίπλα, όπου είδαν αναλυτικά τη διαδικασία παρασκευής κόκκινου, λευκού και ροζέ κρασιού:
Στην αρχή γίνεται με ειδικό μηχάνημα ο διαχωρισμός ανάμεσα στις ρώγες του σταφυλιού και τα τσάμπουρα (κοτσάνια σταφυλιού) , ενώ ταυτόχρονα συνθλίβονται (σπάνε) και οι ρώγες. Αξίζει να σημειωθεί πως τα σταφύλια, όπως μας εξήγησε η ξεναγός μας, δεν πλένονται για να διατηρήσουν τους ζαχαρομύκητες που βρίσκονται γύρω από τις ρώγες του σταφυλιού και οι οποίοι βοηθούν στη συνέχεια στη ζύμωση.
Δεξαμενές ζύμωσης
Κατόπιν το υπόλοιπο (μούστος) οδηγείται σε ειδικές δεξαμενές για τη ζύμωση, δηλαδή τη μετατροπή της ζάχαρης σε αλκοόλ (στις δεξαμενές του κόκκινου κρασιού μαζί με τις φλούδες ενώ σε αυτές του άσπρου μπαίνει μόνο ο χυμός). Η ζύμωση μπορεί να διαρκέσει από μία έως και οκτώ εβδομάδες (όταν η ζύμωση γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία).

Δεξαμενές ωρίμανσης
Συσκευαστήριο
Αφού ολοκληρωθεί η ζύμωση προστίθονται μικρές ποσότητες διοξειδίου του θείου για να σταματήσει η οξείδωση και αφού φιλτραριστεί και περάσει και από κάποιες άλλες διαδικασίες βελτίωσης οδηγείται για το μεν λευκό κρασί στο συσκευαστήριο, όπου συσκευάζεται σε μπουκάλια, για δε τα κόκκινο κρασί στα δρύινα βαρέλια (από βελανιδιά Γαλλίας) του κελαριού (υπογείου) για να ωριμάσει.


Δρύινα βαρέλια για κόκκινο κρασί
Συσκευασμένα τσίπουρα
Αποστακτήριο
Στο τέλος, αφού είδαμε το συσκευαστήριο και το κελάρι οδηγηθήκαμε στην αίθουσα αναψυχής, όπου οι μαθητές είδαν και τον τρόπο παρασκευής του τσίπουρου με το αποστακτήριο. Επίσης στον ίδιο χώρο οι μαθητές γνώρισαν και από κοντά τον Ανέστη Παπατζιμόπουλο, ιδιοκτήτη και βασικό δημιουργό της επιχείρησης.


Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος

Η οικογένεια Μπαμπατζίμ (καλός πατερούλης στα τούρκικα) κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη. Ο παππούς του Ανέστης είχε μια μεγάλη έκταση 870.000 κλημάτων στην περιοχή Δεληόνες της Σηλυβρίας, όπου παρήγαγε από το 1875 μεγάλες ποσότητες ρακής για την Πόλη και κρασί για τη Ρωσία. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922) εγκαθίστανται στην Ελλάδα (Καβάλα - Θεσσαλονίκη), όπου και προσπαθούν να αναβιώσουν την επιχείρηση. Το 1971 ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος φυτεύει ένα δοκιμαστικό αμπελώνα στην Όσσα. Το εξαιρετικό κλίμα της περιοχής, το φτωχό αλλά ιδανικό για το αμπέλι έδαφος, το πείσμα και η οικογενειακή παράδοση έδωσαν γρήγορα καρπούς. Στο τσίπουρο και το ούζο υπήρχε πείρα 135 χρόνων ενώ στο κρασί το αντίστοιχο διάστημα έφθανε τα 35 χρόνια. Oι περισσότερες ετικέτες του, άλλωστε, έχουν διακριθεί αποκτώντας την αναγνώριση των απαιτητικών, ενώ βέβαια και όλα τα προϊόντα του είναι βιολογικά, αφού δε χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Ατενίζοντας το... μέλλον


Τα παιδιά έφυγαν κατενθουσιασμένα και χαρούμενα από το Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου. Δεσμευτήκαμε έτσι για μία νέα επίσκεψη στου Μπαμπατζίμ, αυτή τη φορά με δέλεαρ το ψήσιμο, την ετοιμασία εδεσμάτων και γλυκών, όπως και ο ίδιος υποσχέθηκε...