Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940 - β΄ μέρος

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΞΕΝΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940
ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
 
Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιότεροι:
Αέρα!!!
Έλληνες στρατιώτες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940) εφορμούν.
Πίνακας του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη.

1. Αδόλφος Χίτλερ (Adolf Hitler),  Αρχηγός του γερμανικού κράτους 1933-1945,από λόγο που εκφώνησε στις 4 Μαΐου 1941 στο Ράιχσταγ:
«Χάριν της ιστορικής αληθείας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνον οι Έλληνες, εξ’ όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, επολέμησαν με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν προς τον θάνατον».

2.  Γουίνστον Τσόρτσιλ (Winston Churchil), Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 1940-1945, από ομιλία του στο Αγγλικό Κοινοβούλιο στις 24 Απριλίου 1941:
«Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δεν αποδίδει το ελάχιστο εκείνων των πράξεων αυτοθυσίας των Ελλήνων, που ήταν καθοριστικός παράγων της νικηφόρου εκβάσεως του κοινού αγώνα των εθνών, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διά την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπειαν.» «Εάν δεν υπήρχε η ανδρεία των Ελλήνων και η γενναιοψυχία τους, η έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα ήταν ακαθόριστη».

3. Γουίνστον Τσόρτσιλ (Winston Churchil), Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 1940-1945, από λόγο πού εκφώνησε από το BBC τις πρώτες ημέρες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου:
«Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν  Έλληνες».

4. Φραγκλίνος Ρούσβελτ (Franklin Roosevelt), Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής 1933-1945, από ραδιοφωνικό λόγο που εκφώνησε στις 10/6/1943:
«Εις την Ελλάδα παρασχέθη την 28ην Οκτωβρίου 1940 χρόνος τριών ωρών διά ν’ αποφασίσει πόλεμον ή ειρήνην, αλλά και τριών ημερών ή τριών εβδομάδων ή και τριών ετών προθεσμία να παρείχετο, ή απάντησις θα ήτο η ίδια.» «Οι Έλληνες εδίδαξαν δια μέσου των αιώνων την αξιοπρέπειαν. Όταν όλος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο Ελληνικός λαός ετόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητον του γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας το υπερήφανον πνεύμα της ελευθερίας».

5. Ιαπωνική εφημερίδα, Δεκέμβριος 1940:
«Η χώρα μας, στην οποία τιμάται ιδιαίτερα η ανδρεία, παρακολουθεί με θαυμασμό τον αγώνα των ΕΛΛΗΝΩΝ στην Αλβανία και μας συγκινεί τόσο, ώστε, παραμερίζοντας κάθε άλλο αίσθημα αναφωνούμε «ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!»».

6. Ραδιοφωνικός σταθμός ΛΟΝΔΙΝΟΥ (BBC):
«Ο ηρωισμός με τον οποίο η μικρή Ελλάδα αντιμετώπισε τους μεγάλους κινδύνους θα περάσει στους θρύλους και στα τραγούδια των ελεύθερων λαών όλου του κόσμου».

7. ΤΑΪΜΣ του Λονδίνου, 21-4-1941:
«Το ελληνικό θάρρος είναι ένα από τα λαμπερά φώτα του πολέμου αυτού».

8. Χένρυ Ουάλας, Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, 1944
«Οι καρδιές μας είναι μαζί με τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά της Ελλάδας. Ποτέ δεν θα λησμονήσουμε τις αδικίες που έχουν διαπραχθεί σε βάρος της Ελλάδας, όταν έρθει η ημέρα της κρίσης...».

9. Γουίνστον Τσόρτσιλ (Winston Churchil), Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 1940-1945:
«Ας μείνει ήσυχη η Ελλάδα! Θα πάρει όλα όσα της ανήκουν. Θ’ αποκτήσει τα εδάφη της στο ακέραιο και θα ζήσει περήφανη και ηρωική μέσα στους νικητές...».

10. Ιωσήφ Στάλιν (Joseph Stalin), Γενικός Γραμματέας Σοβιετικής  Ένωσης 1922-1952:
«Όταν νικήσουμε, θα μπούμε στη Βουλγαρία ως τιμωροί, στη Γιουγκοσλαβία ως ελευθερωτές και στην Ελλάδα ως προσκυνητές ...».

11. Λίλαντ Στόουν, Αμερικανός δημοσιογράφος:
«Ποτέ δεν είδα στρατιώτες που να `γλεντούν' τον πόλεμο και τις κακουχίες, σαν τους μικροκαμωμένους ζωηρούς  Έλληνες».
«Για τους Έλληνες η ελευθερία είναι ζωή και ο θάνατος απλό επεισόδιο...».

12. Φρειδερίκος Νίτσε (Friedrich Nietzsche), Γερμανός φιλόσοφος:
«Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν προσέφεραν τίποτα εις αυτήν».

13. Στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ (Charles de Gaulle), Στρατηγός και Πρόεδρος τη Γαλλικής Δημοκρατίας 1959-1969:
«Ο αγώνας της Ελλάδας και τα κατορθώματα της δημιουργούν γι’ αυτήν δικαιώματα αναμφισβήτητα ...».
«Η γενναιότητα και αποφασιστικότητα των Ελληνικών στρατευμάτων κέρδισαν τον θαυμασμό των ελευθέρων λαών του κόσμου...».