Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Πώς γράφω ένα κείμενο στον υπολογιστή


Πολλές φορές έχει χρειαστεί να γράψουμε ένα κείμενο στον υπολογιστή σε κάποιο από τα σχετικά προγράμματα κειμένου (Σημειωματάριο, Wordpad, Word, Textwriter κ.ά.) και αυτό μας φαίνεται αρκετά δύσκολο, γιατί πρέπει να ψάξουμε τα γράμματα στο πληκτρολόγιο, να βάλουμε σημεία στίξης, να κάνουμε παραγράφους κτλ. 

Η σύγχρονη τεχνολογία και η εξέλιξη των υπολογιστών μας βοηθάει και σε αυτό το θέμα. Έτσι σήμερα είναι πολύ εύκολη και γρήγορη η δακτυλογράφηση κειμένων ακόμη και για ένα αρχάριο, για έναν που δεν έχει καμία προηγούμενη εξοικείωση με τους υπολογιστές.

Θα δούμε λοιπόν δύο τρόπους εισαγωγής κειμένου σε έναν υπολογιστή: τον παραδοσιακό με δακτυλογράφηση και τον πιο σύγχρονο με αυτόματη εκφώνηση κειμένου (φωνητική πληκτρολόγηση).

Α. ΠΡΩΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ. Με τον πρώτο τρόπο πάμε στην παρακάτω ιστοσελίδα και ξεκινάμε μαθήματα τυφλού συστήματος δακτυλογράφησης. Όταν τελειώσουμε τα μαθήματα είμαστε σχεδόν έτοιμοι να δακτυλογραφήσουμε εύκολα και γρήγορα τα κείμενά μας στον προσωπικό μας υπολογιστή.

Β. ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ. Με τον δεύτερο τρόπο σχεδόν δεν χρειάζεται να κοπιάσουμε καθόλου, αφού εκφωνούμε το κείμενό μας μέσω ενός μικροφώνου και ο υπολογιστής γράφει αυτόματα το κείμενό μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ελέγξουμε στο τέλος για μερικά λάθη που μπορεί να έχει κάνει η αυτόματη πληκτρολόγηση και να τα διορθώσουμε με το πληκτρολόγιο. 

Σημείωση: για τελεία εκφωνούμε: dot και για νέα παράγραφο: new line.

Όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε το σίγουρο είναι  ότι στο τέλος θα έχετε καταφέρει να μεταφέρετε το κείμενό σας στον υπολογιστή και στη συνέχεια να το κάνετε ό,τι θέλετε: να το επεξεργαστείτε περαιτέρω, να το δημοσιεύσετε, να το αποθηκεύσετε κτλ. 

Καλή επιτυχία!