Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Η επίσκεψή μας στη Φάρμα Κουκάκη

 
Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε σε μαθητές και δασκάλους η σημερινή εκπαιδευτική επίσκεψή μας στη Φάρμα Κουκάκη στους Κάτω Αποστόλους του Κιλκίς στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος της υγιεινής διατροφής.
Οι εγκαταστάσεις ήταν υπερσύγχρονες, καθαριότητα παντού και αντικρύσαμε μια πλήρως οργανωμένη και εξοπλισμένη μονάδα γαλακτοβιομηχανίας.
Η φιλοξενία και η ξενάγηση ήταν πολύ καλή, ενώ πολύτιμες συμβουλές υγείας και διατροφής μας έδωσαν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κ. Θανάσης Κουκάκης και ο υπεύθυνος κ. Γιάννης.
 

 
 
Η ξενάγησή μας στους χώρους του εργοστασίου έγινε με ειδικά προστατευτικά καλύμματα σε κεφάλι και πόδια για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.
Ακόμη μαθητές και δάσκαλοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα εξαιρετικά προϊόντα της εταιρείας όπως: γιαούρτι φράουλα, γάλα με κακάο, ρυζόγαλο και κρέμα. Επίσης σε όλους τους μαθητές δόθηκε δώρο ένα διαφημιστικό καπέλο της εταιρείας.
 
 
 
Τέλος επισκεφτήκαμε και τους στάβλους της φάρμας με τις μικρές και μεγάλες αγελάδες με καρφιτσωμένους τους αριθμούς και τα στοιχεία τους στα αυτιά .
Αναχωρήσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και ελπίζουμε να ξαναεπισκεφτούμε και πάλι αυτή την πρότυπη μονάδα παραγωγής, η οποία σημειωτέον εξάγει τα προϊόντα της και σε πολλές άλλες χώρες  (Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Πολωνία, Κύπρο, Ουκρανία και Ολλανδία).
 
Και λίγα ιστορικά στοιχεία για τη Φάρμα...
 
Η γαλακτοβιομηχανία «Φάρμα Κουκάκη» αποτελεί μετεξέλιξη της οικογενειακής κτηνοτροφικής μονάδας που σύστησαν το 1977 ο Κώστας και η Όλγα Κουκάκη, γονείς του Θανάση. Στην αρχή το γάλα που παραγόταν στη φάρμα προοριζόταν σε μια μεγάλη βιομηχανία της Μακεδονίας στην οποία και γινόταν η τυποποίηση. Δύο δεκαετίες αργότερα, το 1999, όταν τη σκυτάλη αναλαμβάνει ο Θανάσης, γίνονται ριζικές αλλαγές και δημιουργείται μια οικοτεχνία στην οποία μεταποιείται το γάλα της οικογένειας. Η τοπική κοινωνία υποδέχεται το προϊόν με θετικά σχόλια δίνοντας κίνητρα στην οικογενειακή επιχείρηση να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και να δοκιμάσει τις αντοχές της πειραματιζόμενη με νέα προϊόντα.
 
 
Από το γάλα περνάει στην παραγωγή αγελαδινού και πρόβειου γιαουρτιού, ρυζόγαλου, κρέμα βανίλιας και αριάνι. Ενεργό μέλος είναι και ο δεύτερος γιός της οικογένειας Κουκάκη, Παναγιώτης, ο οποίος έχει σπουδάσει γεωπόνος ζωικής παραγωγής και φροντίζει τις αγελάδες ενώ ο κ. Κώστας συνεχίζει να επιβλέπει τα πρόβατα . Το υπόλοιπο γάλα προέρχεται δε από επιλεγμένους κτηνοτρόφους της περιοχής. Η αναγνώριση και η αποδοχή από το σύνολο των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ ήταν άμεσες. Το δίκτυο διανομής αποτελείται σήμερα από 2.200 σημεία πώλησης, εκ των οποίων τα 1.700 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και τα 500 στην Νότια Ελλάδα.
Το μεγάλο «μπαμ» έγινε στο ξεκίνημα της κρίσης, το 2009, όταν ο Θανάσης προέβη σε εκσυγχρονισμό και μεταφορά της επιχείρησης σε μια πρότυπη μονάδα 5.000 τ.μ. Κρίνοντας από τη μέχρι τώρα πορεία οι στρατηγικές επιλογές της εταιρείας θα έλεγε κανείς πως είναι κάτι παραπάνω από στοχευμένες και μεθοδικές. Δίνοντας μια τάξη μεγέθους της σημερινής εικόνας της «Φάρμα Κουκάκη», η επεξεργασία γάλακτος ανέρχεται ετησίως σε 18 εκατομμύρια λίτρα. Η επιχείρηση διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή και μέσω αυτόματων διαδικασιών επιτυγχάνει ομογενοποίηση του γάλακτος, το οποίο στη συνέχεια υποβάλλεται σε ήπια θερμική παστερίωση διατηρώντας αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του.