Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Λειτουργικά συστήματα

Αρχείο:Operating system placement-el.svg
Ως Λειτουργικό σύστημα ή ΛΣ (αγγλ. Operating System ή OS) χαρακτηρίζεται μία συλλογή βασικών προγραμμάτων, η οποία ελέγχει τη λειτουργία του υπολογιστή συνολικά και χρησιμοποιείται ως υπόβαθρο για την εκτέλεση όλων των υπόλοιπων προγραμμάτων, τη διαχείριση των περιφερειακών συσκευών και την εξασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ χρήστη και υπολογιστή, είναι δηλαδή αυτό που μεσολαβεί μεταξύ του Yλικού (Hardware) και του χρήστη του υπολογιστή, έτσι ώστε να γίνει μια συγκεκριμένη εργασία (Βλ. σχήμα παραπάνω).

Σήμερα υπάρχει μια τάση ενιαιοποίησης των λειτουργικών συστημάτων μεταξύ των κυριότερων υπολογιστικών μηχανών: pc, laptop, κινητά, ταμπλέτες, παιχνιδομηχανές.

Έτσι τα λειτουργικά συστήματα που κυριαρχούν σήμερα είναι:

1. Τα Windows της Microsoft. Κυριαρχεί κυρίως στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών και των φορητών όπου κατέχει περίπου το 90%. Κυκλοφόρησε η έκδοση 1.0 πρώτη φορά το 1985 και σήμερα έχει φτάσει στην έκδοση 8.0.
2. Το Linux είναι ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσεται παράλληλα από πολλές ομάδες. Είναι μετεξέλιξη του παλιού UNIX.
3. To Mac Os (ή Os X ή I Os για τα κινητά) είναι το λειτουργικό που χρησιμοποιεί στους υπολογιστές της η εταιρεία Apple. H εταιρεία σήμερα κυριαρχεί στο χώρο των έξυπνων κινητών (Iphone) και ταμπλετών.
4. To Android είναι το λειτουργικό της Google (βασίζεται στο Linux), που χρησιμοποιείται ευρέως σε κινητά και ταμπλέτες μεγάλων εταιρειών όπως της Samsung.
5. To Symbian είναι το λειτουργικό που χρησιμοποιούν κυρίως τα κινητά της Nokia.
6. To Ms -Dos είναι ένα παλιό λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούνταν στους πρώτους υπολογιστές από τη Microsoft. Σε αυτό το σύστημα οι εντολές δίνονταν μπροστά σε μια μαύρη οθόνη.
 
Περισσότερες πληροφορίες για τα λειτουργικά συστήματα μπορείς να βρεις στη Βικιπαίδεια:
 
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1