Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Χίλιες και μία νύχτες ή τα παραμύθια της Χαλιμάς



Οι Χίλιες και μία νύχτες είναι συλλογή ιστοριών και παραμυθιών από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία που συγκεντρώθηκαν και αποδόθηκαν στα αραβικά κατά τη διάρκεια της Ισλαμικής Χρυσής Εποχής. Είναι επίσης γνωστή ως Αραβικές νύχτες ή Παραμύθια της Χαλιμάς.
Το έργο συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων από διάφορους συγγραφείς, μεταφραστές και μελετητές σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Οι ρίζες των ίδιων των ιστοριών ανιχνεύονται πίσω στην αρχαία και μεσαιωνική αραβική, περσική, ινδική, τουρκική, αιγυπτιακή και μεσοποταμιακή παράδοση και λογοτεχνία.
Αυτό που είναι κοινό σε όλες τις εκδόσεις της συλλογής είναι η αρχική ιστορία-πλαίσιο με τον Βασιλιά Σαχριάρ (περσική λέξη που σημαίνει "βασιλιάς" ή "ηγεμόνας") και τη Χαλιμά ή Σεχραζάτ για τους ξένους. Μερικές εκδόσεις περιέχουν μόνο μερικές εκατοντάδες ιστορίες/νύχτες, ενώ άλλες περιλαμβάνουν 1.001 ή και περισσότερες.

Μερικές από τις πιο γνωστές ιστορίες που συμπεριλαμβάνονται στο έργο είναι:  "Ο Αλλαντίν και το Μαγικό Λυχνάρι", "Ο Αλή Μπαμπά και οι Σαράντα Κλέφτες" , "Σεβάχ ο Θαλασσινός",  "Ο Ψαράς και το Τζίνι", "Τα Τρία Μήλα", "Ο Χρεοκοπημένος Άνθρωπος που Έγινε Πάλι Πλούσιος από ένα Όνειρο", "Η Ιστορία του Αττάφ", "Η Ιστορία του Καμπούρη", "Η Ιστορία του Εβραίου Γιατρού", "Η Πόλη του Χαλκού", "Το Μαγικό Άλογο", "Ο Χαλίφης της Βαγδάτης", "Ο Κουρέας της Βαγδάτης", "Οι Επτά Βεζίρηδες" κ.ά..

Οι "Χίλιες και Μία Νύχτες" αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή στο δυτικό κόσμο έργα της αραβικής λογοτεχνίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρωτοποριακός και πλούσιος ποιητικός λόγος, οι ψαλμωδίες, τα τραγούδια, οι θρήνοι, οι ύμνοι, οι προσευχές, οι επικλήσεις, οι γρίφοι και τα σχόλια που παρέχονται από τους χαρακτήρες των ιστοριών είναι μοναδικά στην αραβική έκδοση της συλλογής. Μερικά είναι σύντομα όσο μία γραμμή, ενώ άλλα εκτείνονται σε δεκάδες γραμμές.

Η έκφραση "Παραμύθια της Χαλιμάς" έχει περάσει στην ελληνική γλώσσα και υπονοεί τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις που είναι αστήρικτα και δύσκολα πιστεύει κάποιος.
 
Τα παραμύθια της Χαλιμάς από τα Κλασσικά Εικονογραφημένα: