Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Η φτώχεια έχει πρόσωπο: δεν ξεχνώ, δεν αδιαφορώ


H φτώχεια έχει πρόσωπο. Και δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο με σκιές, μία σκοτεινή μορφή στο περιθώριο της ζωής και της στατιστικής. Η φτώχεια είναι δίπλα μας, αν δεν είμαστε και εμείς κομμάτι της. Δεν είναι πλέον ιδιαιτερότητα. Και απειλεί να γίνει κανόνας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα σχηματίζεται ένα ευρύ στρώμα πληθυσμού που προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Και σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά βρίσκονται πια κάτω από αυτό το όριο. Μετά τη βίαιη καθίζηση του βιοτικού επιπέδου και την έκρηξη της ανεργίας, η χώρα μας, εμφανίζει πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρωζώνη.
Η φτώχεια δεν είναι πλέον στίγμα. Και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με συντονισμένες δράσεις, αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα. Με ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και της διάθεσης για κοινωνική αλληλεγγύη.

Η φτώχεια εξακολουθεί να υπάρχει παρά τα ευχολόγια στις περισσότερες χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου (Αφρική, Ασία κλπ.). Οι ανεπτυγμένες χώρες, παρά τις όποιες προσπάθειες αρκετών οργανώσεων (Unicef, Actionaid κλπ.) ιδιαίτερα για τα παιδιά, δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν τη μοίρα αυτών των χωρών. Η εκμετάλλευσή τους συνεχίζεται από τις πλούσιες χώρες και έτσι η πείνα, οι αρρώστειες, ο αναλφαβητισμός, η έλλειψη νερού και  οι πόλεμοι εξακολουθούν να υπάρχουν.

Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα θύματα της φτώχειας:
  • Κάθε χρόνο σ' όλο τον κόσμο 13 εκατομμύρια παιδιά κάτω από πέντε χρονών πεθαίνουν από υποσιτισμό και από αρρώστιες που μπορούν εύκολα να προληφθούν.
  • Γύρω στα 200 εκατομμύρια παιδιά κάτω από πέντε χρονών (δηλαδή το 36% των παιδιών αυτής της ηλικίας) υποσιτίζονται επικίνδυνα.
  • Ακόμα και στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα παιδί πεθαίνει κάθε 35 λεπτά από αιτίες σχετικές με τη φτώχεια, ενώ σχεδόν το ένα από κάθε τέσσερα παιδιά κάτω των έξι ετών μεγαλώνει σήμερα μέσα στη φτώχεια.
  • Οι οικονομικές κακουχίες και η εκμετάλλευση εξαναγκάζουν ώς και 160 εκατομμύρια παιδιά να εργάζονται και εξωθούν (σύμφωνα με εκτιμήσεις) δύο εκατομμύρια παιδιά στην παιδική πορνεία.
  •  
    Και εμείς τι κάνουμε πραγματικά γι' αυτά τα παιδιά, για αυτούς τους συνανθρώπους μας;
    Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε τώρα μάλιστα που πλησιάζουν και οι γιορτές των Χριστουγέννων, γιορτές ιδιαίτερα αγαπητές στα παιδιά, είναι το να μην  ξεχάσουμε αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τα παιδιά που δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη και υποφέρουν καθημερινά.
     
    Η φτώχεια έχει πρόσωπο και αυτό το πρόσωπο είναι που μας συγκλονίζει στις παρακάτω εικόνες:
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    Για περισσότερες πληροφορίες και αποστολή βοήθειας: