Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Οι Ήρωες της Επανάστασης του 1821 μέσα από τα Κλασσικά Εικονογραφημένα

Τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» ήταν μια εκδοτική καινοτομία που εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα το 1951. Σκοπός της ήταν η παρουσίαση κλασικών έργων της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας σε εύληπτη εικονογραφημένη μορφή (κόμικ) που προορίζονταν κυρίως για τους μικρούς μαθητές. Πρώτος τίτλος που κυκλοφόρησε ήταν ένα από τα πιο κλασικά και γνωστά παγκόσμια έργα: Οι άθλιοι, του Βίκτωρος Ουγκώ. Ακολούθησαν και άλλα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από εικονογραφημένες διασκευές. Ήταν το πιο εντυπωσιακό άνοιγμα της εγχώριας αγοράς στην ποπ κουλτούρα του δυτικού κόσμου και η πρώτη κυκλοφορία κόμικς που έμελλε να γνωρίσει τεράστια επιτυχία έως και τη δεκαετία του 1970.

Πίσω από τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» είναι ο εκδοτικός οίκος «Ατλαντίς» των αδελφών Πεχλιβανίδη, οι οποίοι κατάφεραν να εισάγουν στην Ελλάδα όλη την κλασική παιδική και εφηβική λογοτεχνία συνεργαζόμενοι με αμερικανικούς κυρίως οίκους. Παράλληλα εξέδωσαν αμιγώς ελληνικές σειρές – μεταξύ αυτών και «κλασικά» που εμπνέονται από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αλλά και τεύχη από την Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο.

Το εκδοτικό εγχείρημα των «Κλασσικών Εικονογραφημένων» στηρίχτηκε σε κορυφαίους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, μεταξύ των οποίων η Αθηνά Ταρσούλη και η Αντιγόνη Μεταξά, ο Μποστ, ο Κώστας Γραμματόπουλος, ο Τάκης Κατσουλίδης και ο Γιώργος Βακαλό, ο Βασίλης Ρώτας, η Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη και η Ελένη Παπαδάκη.

Τα κλασσικά εικονογραφημένα ήταν μια γοητευτική περιπέτεια που κράτησε πάρα πολλά χρόνια. Μεγαλώνοντας τα παιδιά από την σχολική ακόμα ηλικία έμαθαν μέσα από τα κλασσικά την Ελληνική μυθολογία. Διάβασαν για τον Ηρακλή, το Θησέα, την Περσεφόνη, για το Δάμωνα και τον Φιντία. Ονειρεύτηκαν πειρατές, ιππότες, Ινδιάνους και καουμπόηδες. Έμαθαν ποιος ήταν ο Κουασιμόδος, η Εσμεράλντα, ο Μάρκο Πόλο, ο Γιάννης Αγιάννης κ.ά. Έμαθαν ότι ουσιαστικά οι τρεις Σωματοφύλακες ήταν τέσσερις με ό,τι σημειολογικά ή εννοιολογικά σήμαινε αυτό.

Τα κλασσικά καθόρισαν, προσδιόρισαν και ταξινόμησαν χρονολογικά στο μυαλό των παιδιών τα ιστορικά γεγονότα πριν ακόμα μπουν στα βαθιά της ιστορίας καλύπτοντας μαθησιακά ένα προκαταρκτικό ιστορικό πεδίο γνώσης συνδυάζοντάς το με ελκυστική και ευχάριστη ανάγνωση.  

Στη συνέχεια μπορούμε να διαβάσουμε σε ηλεκτρονική έκδοση τα σημαντικότερα τεύχη των κλασσικών εικονογραφημένων που είναι αφιερωμένα στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821: