Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Ο λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα

3o Διαδικτυακό Μάθημα
Τάξεις: Ε΄ - Στ΄
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020
Γλώσσα Στ΄ Δημοτικού, σελ. 105-106.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ
1. Διαβάζουμε πρώτα το μάθημα και το καταλαβαίνουμε καλά. Βρίσκω τη σημασία των υπογραμμισμένων λέξεων (κίτρινες) του κειμένου και τις γράφω στο τετράδιο Εργασιών. Δεν ξεχνώ να γράψω πρώτα ημερομηνία και από κάτω την εκφώνηση: Άσκηση: Βρίσκω τη σημασία των παρακάτω λέξεων:
(Τη σημασία των άγνωστων λέξεων μπορούμε να βρούμε στο παρακάτω διαδικτυακό λεξικό του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη: ΛΕΞΙΚΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ή από το λεξικό που έχω στο σπίτι).
2. Ορθογραφία - Αντιγραφή: Μαθαίνω και γράφω το κείμενο: 
"Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «Πού πάτε εδώ να πολεμήσετε μεσιταροκάραβα βατσέλα;», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας".

3. Απαντούμε στην άσκηση 1 του βιβλίου, σελ.106. 
4. Ζωγραφίζω είτε στο τετράδιο εργασιών είτε στο μπλοκ ζωγραφικής μία από τις σημαίες του αγώνα που μπορώ να δω σε αυτήν την ανάρτηση: ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.

Σημείωση: Τις εργασίες μπορώ να τις τελειώσω μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα. Αφού τελειώσω, τις φωτογραφίζω και τις στέλνω στο e-mail του Σχολείου: dimossis@sch.gr

5. Στο παρακάτω βίντεο μπορώ να δω ολόκληρη την ομιλία του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα το 1838: