Στο πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής που κάνουμε φέτος στο Σχολείο μας οι μαθητές βρήκαν από περιοδικά και εφημερίδες διάφορες εικόνες από αυτοκίνητα, αεροπλάνα, τρένα κλπ. και στην α΄ συνάντηση εργαζόμενοι σε ομάδες τις έκοψαν και στη συνέχεια τις κόλλησαν σε μεγάλα πόστερ φτιάχνοντας έτσι μεγάλες αφίσες των Μέσων Μεταφοράς.
Την επόμενη φορά σχεδιάσαμε και ζωγραφίσαμε σε χοντρό χαρτόνι κάποια από τα πιο γνωστά σήματα της τροχαίας.
Στη συνέχεια μιλήσαμε γενικά για τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και οι μαθητές κατέθεσαν τις απόψεις τους προφορικά αλλά και γραπτά μέσω του μαθήματος της γραπτής έκφρασης.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται τρία κείμενα από αυτά που έγραψαν οι μαθητές σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή:
Κάποιοι οδηγοί δεν τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, όχι μόνο οι οδηγοί αλλά και οι πεζοί. Οι πεζοί πολλές φορές δεν εφαρμόζουν τους κανόνες. Οι κανόνες είναι ότι κάθε φορά που θα θέλουμε να περάσουμε απέναντι κοιτάμε πάντα δεξιά και αριστερά. Αν δεν υπάρχουν φανάρια, περιμένουμε να σταματήσουν τα αυτοκίνητα και τότε περνάμε γρήγορα, αλλά προσεκτικά για να μην σκοντάψουμε.
Υπάρχουν κι άλλοι οδηγοί όπως είναι οι ποδηλάτες. Οι κανόνες για τους δίκυκλους φίλους μας είναι ότι όταν περνάμε με το ποδήλατο από το δρόμο δεν πρέπει να κάνουμε μαγκιές, γιατί μπορεί να πέσουμε και να γίνει κανένα ατύχημα.
Το αυτοκίνητο είναι ένα από τα οχήματα, που συμβαίνουν τα πιο πολλά ατυχήματα στον κόσμο. Στην Ελλάδα δυστυχώς γίνονται πολλά τέτοια ατυχήματα.
Είναι σημαντικό να υπάρχει κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία, γιατί πρέπει να μάθουμε τους κανόνες της και να προσέχουμε στο δρόμο.
Εγώ νομίζω ότι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες και να μην δίνουμε το κακό παράδειγμα στα παιδιά μας. Γι' αυτό όταν μεγαλώσω και γίνω οδηγός, θα τηρώ πάντα τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.
Θεόφιλος Μπρατάνης, Ε΄ Δημοτικού
Όταν είσαι πεζός, πρέπει να τηρείς διάφορους κανόνες. Μερικοί από όλους αυτούς είναι:
Α) να περπατάμε στην αριστερή άκρη του δρόμου,
β) όταν θέλεις να περάσεις απέναντι χρειάζεται να βλέπεις δεξιά κι αριστερά,
γ) όταν επιχειρήσεις να περάσεις απότομα το δρόμο, δεν πρέπει να το κάνεις. Πρέπει να περιμένεις να ανάψει πράσινο το φανάρι.
Όποιοι άνθρωποι είναι στις πόλεις και οδηγούν ποδήλατο πρέπει να είναι στις ειδικές ράμπες ποδηλάτων ή στους ποδηλατόδρομους. Οι ποδηλάτες δεν πρέπει να κυλάνε το ποδήλατό τους πάνω στο πεζοδρόμιο. Όταν ο δικυκλιστής θέλει να περάσει το δρόμο με το δίκυκλό του, πρέπει να κατεβαίνει και να περνάει περπατώντας.
Η πιο επικίνδυνη θέση είναι του οδηγού. Ο οδηγός πρέπει να προσέχει τους ποδηλάτες και τους πεζούς, να βλέπει τα φανάρια και το βασικότερο να μην πίνει και να μην μιλάει στο κινητό του όταν οδηγεί.
Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, γιατί είναι το πιο καλό πράγμα, όταν είσαι πεζός, ποδηλάτης ή οδηγός να ξέρεις να κυκλοφορείς. Επίσης πρέπει να μάθουμε από μικρή ηλικία αυτούς τους κανόνες.
Εμένα μου αρέσει να μάθω αυτούς τους κανόνες, διότι θα μου χρειαστούν όταν θα μεγαλώσω.
Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν αυτούς τους κανόνες. Θα ήθελα επίσης να μειωθούν τα ατυχήματα στην Ελλάδα. Ελπίζω τα λόγια μου να ακουστούν σε όλο τον κόσμο.
Γιώργος Κώττας, Ε΄ τάξη
Οι πεζοί είναι αυτοί που πρέπει να προσέχουν πιο πολύ από όλους, γιατί το αυτοκίνητο μπορεί να μην σταματήσει ενώ άμα το δουν οι πεζοί θα σταματήσουν.
Για τους πεζούς υπάρχουν πολλά σήματα οδικής κυκλοφορίας. Μερικά από αυτά είναι: όταν το φανάρι με το ανθρωπάκι δείχνει κόκκινο δεν πρέπει να περνάμε, περνάμε από τις διαβάσεις με ασφάλεια, δηλαδή κοιτάμε δεξιά και αριστερά για οχήματα, πρέπει να είμαστε στην αριστερή μεριά του δρόμου όταν πηγαίνουμε κάπου.
Κανόνες οδικής κυκλοφορίας δεν υπάρχουν μόνο για τους πεζούς και για τα αυτοκίνητα, αλλά και για ποδήλατα. Κάποια σήματα για ποδήλατα είναι: όταν ο δείχτης μας δείχνει κόκκινο να μην περνάμε, να ακούμε τον τροχονόμο εάν υπάρχει κ.ά.
Το αυτοκίνητο είναι καλό να το μάθουν να το οδηγούν όλοι και να ξέρουμε τα σήματα οδήγησης. Μερικά από αυτά είναι: να σταματάμε στις διαβάσεις για να περάσουν οι πεζοί, να μην χρησιμοποιούμε υπερβολική ταχύτητα κ.ά.
Η Ελλάδα είναι πρώτη στα ατυχήματα, γιατί οι οδηγοί δεν προσέχουν. Περνάνε με κόκκινο 1.500 φορές και η αστυνομία δεν κάνει τίποτα.
Εγώ νομίζω ότι για τα ατυχήματα που συμβαίνουν φταίνει οι οδηγοί οχημάτων, επειδή τρέχουν περνάνε με κόκκινο και δεν προσέχουν.
Αχ! αυτά τα αυτοκίνητα, δηλαδή οι οδηγοί δεν θα βάλουν ποτέ μυαλό!!! Μπράβο στους πεζούς που προσέχουν και κινούνται σωστά στους δρόμους! Μπράβο!!!
Άγγελος Μπρατάνης, Στ΄ τάξη