Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Ποια εφεύρεση του ανθρώπου των 100 τελευταίων χρόνων θεωρώ σπουδαιότερη και γιατί;



Από τον περασμένο αιώνα έως σήμερα έχουν υπάρξει χιλιάδες εφευρέσεις, αλλά η αγαπημένη μου είναι το αεροπλάνο.
Το αεροπλάνο είναι ένα μεταφορικό μέσο που πετάει ψηλά στον ουρανό. Το μέγεθός του είναι μεγάλο, έχει πολλές και τεράστιες τουρμπίνες που φτάνουν έως τα 17 μέτρα. Το οδηγούν ένας πιλότος και ο βοηθός πιλότος.
Στον αέρα πετάει πολύ γρήγορα και είναι πολύ οικονομικό. Όμως όταν πηγαίνεις σε μακρινό προορισμό το κόστος αυξάνεται. Επίσης στο αεροδρόμιο υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Χρειάζεται να έχεις ένα όριο κιλών στη βαλίτσα και να μην έχεις το κινητό σους ανοιχτό όταν απογειώνεται ή προσγειώνεται.
Σε πηγαίνει  πολύ γρήγορα από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη. Βλέπεις από κάτω τα σύννεφα και ζεις μια φανταστική περιπέτεια δράσης και ενθουσιασμού.
Το κακό όμως είναι πως αν δεν κάνουν καλό έλεγχο των μηχανών, μπορεί να γίνουν ατυχήματα. Πιο σπάνια καίγονται οι τουρμπίνες και αναγκάζονται οι πιλότοι να προσγειωθούν.
Θεωρώ πως το αεροπλάνο είναι μια χρήσιμη εφεύρεση, διότι πηγαίνει τους ανθρώπους σε χώρες, στις οποίες δεν μπορείς να πας με το αυτοκίνητο. Πιστεύω επίσης πως είναι μια μαγευτική και ονειρεμένη εμπειρία το να βλέπεις πάνω από τα σύννεφα.
Παρόλο που δεν έχω ανεβεί σε αεροπλάνο, ξέρω πως είναι και μια μέρα θα ήθελα να ανέβω. Πιστεύω πως είναι κάτι το μοναδικό!

Γιώργος Κώττας, Ε΄ τάξη



Από τις πολλές εφευρέσεις του ανθρώπου, αυτή που θεωρώ σπουδαιότερη είναι το αυτοκίνητο.
Η μάρκα που μου αρέσει λέγεται Nissan (Sunny) και είναι βέβαια αυτό που έχουμε στο σπίτι μας. Είναι κόκκινο με σχήμα καμπυλωτό και ωραίες ζάντες. Έχει τη μηχανή μπροστά και ένα μεγάλο πορτ-μπαγκάζ στο πίσω μέρος. Ακόμη είναι πεντάπορτο.
Από τη μέσα πλευρά υπάρχουν δύο καθίσματα μπροστά, του οδηγού και του συνοδηγού και τρία ενωμένα καθίσματα πίσω που φαίνονται σαν ένα μικρό καναπεδάκι. Έχει επίσης ένα μικρό ντουλαπάκι μπροστά από τον συνοδηγό, ένα ραδιόφωνο στη μέση και ένα σταχτοδοχείο κάτω από το ραδιόφωνο. Το τιμόνι βρίσκεται μπροστά από το κοντέρ και πάνω από τη μίζα που μπαίνει το κλειδί. Οι ταχύτητες είναι μπροστά από το χειρόφρενο και πίσω από το σταχτοδοχείο.
Η εταιρεία Nissan βρίσκεται στην Ιαπωνία και τα αυτοκίνητά της έχουν πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (όπως και τα αυτοκίνητα των άλλων εταιρειών). Μερικά από τα πλεονεκτήματα είναι ότι μας διευκολύνουν στην καθημερινή ζωή, πηγαίνοντάς μας πιο γρήγορα στον προορισμό μας. Χωράει ακόμα πάνω από τρία άτομα από ότι το άλογο που κουβαλάει μέχρι δύο άτομα.
Μειονεκτήματα είναι πως μολύνουν το περιβάλλον με τα καυσαέρια που βγάζουν κατά τη χρήση τους και πρέπει να το γεμίζεις κάθε τρεις και λίγο με βενζίνη και αυτό κάνει τους ανθρώπους να χάνουν χρήματα.
Τα αυτοκίνητα μου αρέσουν πάρα πολύ, διότι συνήθως είναι γρήγορα και πολύ όμορφα. Συχνά έχουν και ωραίο χρώμα.
Τα αυτοκίνητα και πιο ειδικά το δικό μας μου αρέσουν τόσο, ώστε δεν θα ήθελα να σταματήσει να εξελίσσεται όλο και περισσότερο.

Γιώργος Παραλίκης, Στ΄ τάξη