Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Συμπόρευση με όρια και κανόνες

Ι. ΖΩΝΤΑΣ ΜΑΖΙ


1. Κανόνες στην οικογένεια, στο σχολείο, στην τάξη, στο παιχνίδι
Με κανόνες και όρια δίκαια, σταθερά, σαφή:
  • Βρίσκουμε τον προσανατολισμό μας.
  • Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.
  • Νιώθουμε ασφάλεια.
  • Αναγνωρίζουμε τις συνέπειες των επιλογών μας.
  • Σεβόμαστε τους άλλους και τον εαυτό μας.
  • ..................................................................


2. Οι κανόνες: Περιορισμός ή διασφάλιση της ελευθερίας;
​Οι κανόνες είναι απαραίτητοι στη ζωή των ανθρώπων, για να μην υπάρχουν προβλήματα μεταξύ τους. Είναι σημαντικοί, γιατί τους προφυλάσσουν από κακοτοπιές και τους δείχνουν τον κίνδυνο. Όταν κάποιος οδηγεί, για παράδειγμα, πρέπει να φοράει τη ζώνη ασφαλείας. Αν δεν τη φορέσει, τότε σε κάποιο απότομο φρενάρισμα ή τρακάρισμα μπορεί να χτυπήσει. Ή αν τον σταματήσει η τροχαία, θα πληρώσει πρόστιμο.

Σε κάθε παιχνίδι υπάρχουν κανόνες. Σκεφθείτε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που ο καθένας παίζει όπως θέλει και δεν υπάρχει διαιτητής. Πώς θα μας φαινόταν αλήθεια το κρυφτό, το κυνηγητό και τόσα άλλα ομαδικά παιχνίδια χωρίς εκείνους τους κανόνες που τα κάνουν διασκεδαστικά;

3. Κανόνες συμβίωσης σε όλον τον κόσμο (ανθρώπινα δικαιώματα)
Picture
​Τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούνται ως θεμελιώδη δικαιώματα που κάθε άτομο δικαιούται από τη στιγμή της γέννησής του, απλώς και μόνο επειδή είναι ανθρώπινο ον. Προστατεύονται από το εθνικό και διεθνές δίκαιο και περιλαμβάνουν δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα απέναντι στον νόμο. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στην τροφή, το δικαίωμα στην κατοικία, το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και το δικαίωμα συμμετοχής στον πολιτισμό.
Πηγή:  https://eclass31.weebly.com

 Παρουσίαση της ενότητας: