Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

 

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Καθώς μία ημέρα δεν είναι αρκετή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, κάναμε σχετικές δράσεις με τη Γ’ και Δ’ τάξη για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Μια χάρτινη καρδιά κι ένα σωληνάριο οδοντόκρεμας μας βοήθησαν να καταλάβουμε τις συνέπειες της λεκτικής βίας. Κάθε φορά που μια κακή λέξη βγαίνει από το στόμα μας η καρδιά τσαλακώνεται. Τα παιδιά διαπίστωσαν ότι, όσο κι αν προσπαθήσουν, δεν μπορούν να βάλουν πίσω στο σωληνάριο τις κακές λέξεις. Και το χειρότερο; Το χαρτί ποτέ δεν ισιώνει τελείως, δεν μπορεί να γίνει όπως πριν. Έτσι και στην καρδιά μας μπορεί να μείνουν μικρές χαραγματιές από τα άσχημα λόγια που την πλήγωσαν...


Η βία όμως, πέρα από λεκτική, μπορεί να είναι και σωματική. Έτσι, με αφορμή το βιβλίο «Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε» σκεφτήκαμε, ζωντανέψαμε θεατρικά και σχεδιάσαμε σε χαρτόνι όλα όσα μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια μας, φτιάχνοντας ένα ομαδικό κολλάζ


Μέσα από βίντεο (Σωματικός Εκφοβισμός https://youtu.be/crctktXlOtE , Λεκτικός εκφοβισμός https://youtu.be/WaKxWGNTghM , Κοινωνικός εκφοβισμός https://youtu.be/fEt9_ymBhzY , Ηλεκτρονικός εκφοβισμός https://youtu.be/uAsVpuWiMSg ) και εικόνες μάθαμε για τις διαφορετικές μορφές του σχολικού εκφοβισμού (σωματικός, λεκτικός, κοινωνικός, ηλεκτρονικός) και τις αναγνωρίσαμε σε ιστορίες διάσημων ανθρώπων που επίσης δέχθηκαν bullying κατά την παιδική ή εφηβική τους ηλικία.



Συζητήσαμε για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους χαρακτηρισμούς που αποδίδουν οι θύτες στον εαυτό τους και οι άλλοι (φίλοι, παιδιά θύματα-παρατηρητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) σε αυτούς και τα αποτυπώσαμε σε μια ψηφιακή εικόνα. 

Μέσα από δύο μήλα, ένα που είχε πεταχτεί πολλές φορές κάτω κι ένα ανέπαφο, εξετάσαμε τις συνέπειες του εκφοβισμού. Διαπιστώσαμε ότι εξωτερικά μπορεί να φαίνονται μια χαρά, αλλά εσωτερικά το ένα μήλο ήταν μαυρισμένο! Έτσι και τα θύματα του εκφοβισμού πονάνε, ακόμη κι αν δεν το δείχνουν, και αυτό τους κάνει μεγάλο κακό. 


Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το αντίδοτο στη βία είναι η καλοσύνη, το να κάνουμε καθημερινά από κάτι μικρό που να δείχνει φροντίδα για τους άλλους. Έτσι, όχι μόνο θα νιώθουμε λίγο πιο γεμάτοι, αλλά με έναν σχεδόν «μαγικό» τρόπο η καλοσύνη θα επιστρέφει σ’ εμάς. (βίντεο: https://youtu.be/nwAYpLVyeFU )