Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Οι μαθητές της Όσσας αναζητούν την Ιστορία τους

Στόχος του Προγράμματος: Εκπαιδευτικοί και μαθητές να ασχοληθούν ενεργά με την τοπική ιστορία και ειδικότερα την τοπική εκπαιδευτική ιστορία, να γίνουν «ερευνητές» και να αναδείξουν την ιστορία των σχολείων που εργάζονται και φοιτούν, να μελετήσουν αρχειακό υλικό, να συλλέξουν προφορικές μαρτυρίες, να δημιουργήσουν οπτικοακουστικές εφαρμογές, να διατυπώσουν συμπεράσματα για την εκπαιδευτική ζωή στο παρελθόν, να αφυπνίσουν την εκπαιδευτική μνήμη, να αναστοχαστούν την εκπαιδευτική ζωή στο παρόν μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα εκπονήσουν και να ανοίξουν το σχολείο στην κοινότητα.

Τα νήπια της Όσσας ερευνούσαν την Ιστορία του σχολείου τους, στα πλαίσια των 200 χρόνων από το 1821.

Αρχικά έψαξαν στη βιβλιοθήκη, όπου ανακάλυψαν αρχεία για το παλιό σχολείο από το 1880.

Έπειτα, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, ήρθε στα χέρια τους ένα έγγραφο ενός παρατηρητή, που χρονολογείται στο 1903 και αφορούσε στην ζωή των κατοίκων της Βυσσώκας (παλιά ονομασία του χωριού), την εκπαίδευση και τη θρησκευτική λατρεία στις αρχές του 1900.

Στη συνέχεια διάβασαν το άρθρο των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού στην εφημερίδα του σχολείου σχετικά με την ιστορία του παλιού σχολείου, και αποφάσισαν να συνεργαστούν, ώστε να ανακαλύψουν μαζί πώς ζούσαν τα παιδιά της Όσσας πριν εκατόν πενήντα χρόνια.

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα για τη μη διασπορά της COVID19 επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο της Όσσας, όπου αναβίωσαν τα όσα είχαν διαβάσει στο ημερολόγιο του περιπατητή «Σιώρης Μακεδών, Η ΕΛΛΗΝΟΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΩΜΟΠΟΛΙΣ ΒΥΣΟΚΑ, Μακεδονικόν Ημερολόγιον, 1909″.

Στην προσπάθεια δημιουργίας μιας ταινίας για τα όσα έμαθαν, μαθητές του Νηπιαγωγείου και της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Όσσας, ηχογράφησαν αποσπάσματα του παλιού ημερολογίου. Παράλληλα, παππούδες των μαθητών καθώς και κάτοικοι του χωριού συγκέντρωσαν παλιές φωτογραφίες από τη ζωή τους ως μαθητές στο σχολείο και τις έστειλαν προς επεξεργασία.

Έτσι, σύσσωμοι Μαθητές, Εκπαιδευτικοί, Γονείς, Παππούδες, Πολιτιστικός Σύλλογος και Τοπική Κοινότητα, συνέβαλαν στη δημιουργία μιας επετειακής ταινίας για την πορεία του πιο Ιστορικού  Διδακτηρίου της περιοχής.