Από τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι εφηύραν πολλά μηχανήματα όπως: ο μοχλός, η βίδα, το ποδήλατο, το βαρούλκο κ.ά.
Τα μηχανήματα έχουν όπως όλα τα πράγματα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εμείς θα αρχίσουμε με τα θετικά. Πρώτα από όλα αυτές οι εφευρέσεις διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων.
Στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι πλήρωναν άλλους ανθρώπους για να κάνουν δουλειές και έδιναν πολλά λεφτά. Ενώ τώρα με τα μηχανήματα οι δουλειές τους γίνονται πιο φθηνά και πιο γρήγορα.
Επιπλέον με αυτές τις εφευρέσεις η ανθρωπότητα έχει πιο πολύ ελεύθερο χρόνο για να πηγαίνει οχτώ ώρες στη δουλειά και οχτώ ώρες για διασκέδαση. Έτσι οι άνθρωποι βλέπονται πιο συχνά.
Τα παλιά τα χρόνια σε σύγκριση με τώρα οι άνθρωποι είναι πιο σπουδαγμένοι και έτσι κατευθύνουν τον κόσμο προς το καλύτερο.
Ακόμη η ανθρωπότητα μπορεί να εξερευνήσει πολλά πράγματα με το πιο σημαντικό: το διάστημα.
Όμως, τα μηχανήματα αντικαθιστούν τον άνθρωπο και έτσι μερικοί άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, μένουν στη φτώχεια και έχουν ψυχολογικά προβλήματα.
Αυτές οι εφευρέσεις έχουν επίσης εξαφανίσει πολλά κλασικά επαγγέλματα όπως: τσαγκάρης, ράφτης, γανωματής.
Τα μηχανήματα ρυπαίνουν πολύ το περιβάλλον και εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους όπως για παράδειγμα μια πόλη με το όνομα Λας Βέγκας που βρίσκεται στην έρημο της Αμερικής και ενώ δεν έχει πολύ νερό έχει πολλά σιντριβάνια.
Επίσης δεν πρέπει να αγοράζουμε πολλά πράγματα και να τα αφήνουμε στην άκρη, δηλαδή να μην τα χρησιμοποιούμε ξανά.
Η γνώμη μου είναι να μην υπάρχουν πολλές μηχανές.
Ευθύμης Νικολακούδης, Στ΄ τάξη
Οι άνθρωποι από τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούν μηχανές. Μία από αυτές είναι και ο αργαλειός. Τον χρησιμοποιούσαν για να κάνουν διάφορα υφάσματα, κουβέρτες και ρούχα.
Τώρα οι μηχανές έχουν εξελιχτεί πολύ. Έχουν όμως πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα πολλά.
Ένα πλεονέκτημα είναι ότι κάποια πράγματα, όπως το διαδίκτυο και τα κινητά τα τελευταία χρόνια μας διευκολύνουν πολύ και συνεχίζουν να εξελίσσονται. Ακόμα οι τηλεοράσεις με ίντερνετ, οι σκούπες που τις ρυθμίζεις να σκουπίζουν κ.ά.
Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα. Ένα από αυτά και το πιο σοβαρό είναι τα ατυχήματα. Ακόμα έχουμε την ανεργία, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, τη φτώχεια και την εξαφάνιση των παραδοσιακών επαγγελμάτων.
Στη σύγχρονη εποχή υπάρχει μεγάλη αύξηση παραγωγής και για να αλλάξει αυτό δεν πρέπει να πιστεύουμε στις διαφημίσεις στην τηλεόραση. Για αυτό πρέπει να υπάρχει το οκτάωρο που είναι 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες διασκέδαση.
Πρέπει να υπάρχει μείωση των μηχανών για να μην υπάρχει φτώχεια και άλλα αρνητικά πράγματα.
Αφροδίτη Τζιώρτζη, Ε΄ τάξη
Οι μηχανές εφευρέθηκαν πριν πολλά χρόνια από τους αρχαίους Έλληνες και τους Αιγύπτιους.
Όταν πρωτοεφευρέθηκαν ήταν πιο πολύ για να βοηθήσουν στην κατασκευή πυραμίδων, ναών κ.ά. Στη συνέχεια οι μηχανές βοηθούσαν σε περισσότερα πράγματα και οι άνθρωποι κατέβαλλαν λιγότερη δύναμη του σώματος και έτσι η εργασία γίνονταν πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα.
Η επινόησή τους διευκόλυνε την παραγωγή και την ποιότητα των αγαθών. Παλιά πλήρωναν πολύ ακριβά για να έχουν μια μικρή μηχανή ενώ τώρα δεν πληρώνουμε ακριβά και κάνουμε πιο εύκολα τις δουλειές μας και γι’ αυτό έχουμε και πιο πολύ ελεύθερο χρόνο.
Όσο οι μηχανές βελτιώνονται η ζωή μας γίνεται πιο εύκολη και πιο φιλική. Επίσης με την εφεύρεση των μηχανών η ανθρωπότητα εξελίσσεται ακόμα πιο πολύ και οι άνθρωποι γίνονται πιο έξυπνοι και πιο δραστήριοι.
Οι μηχανές δεν βοηθούν μόνο στα απλά πράγματα αλλά βοηθούν και στην ιατρική: έτσι, όταν ένας γιατρός δεν μπορεί να παραβρεθεί στο νοσοκομείο μπορεί να κάνει μια εγχείρηση μέσω του υπολογιστή.
Η εφεύρεση των μηχανών δεν βοήθησε σε όλα τα πράγματα γιατί έχουμε και αρνητικά όπως: η αντικατάσταση των ανθρώπινων χεριών που οδήγηση σε πολλές απολύσεις, οι μεγάλες χρεώσεις στο ρεύμα κ.ά.
Πολλές φορές οι άνθρωποι διώχνουν τους υπαλλήλους για τις μηχανές. Επίσης προκαλείται ρύπανση του περιβάλλοντος λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης προϊόντων που βγάζουν οι μηχανές.
Εγώ πιστεύω ότι οι μηχανές πρέπει να εξελιχτούν περισσότερο, έτσι ώστε να μην προκαλούν ζημιές στον άνθρωπο και στη φύση.
Γιώργος Αιχμαλωτίδης, Στ΄ τάξη