Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Η επιλογή προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο

 
Μια από τις πιο βασικές χρήσεις του ηλεκτρονικού υπολογιστή (PC) είναι και η περιήγηση στο διαδίκτυο. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια (την τελευταία δεκαετία) η περιήγηση στο διαδίκτυο είναι σχεδόν ταυτόσημη με τη χρήση του υπολογιστή. Έτσι ένας που αποκτά έναν υπολογιστή σήμερα, έχει σαν πρώτο μέλημα την εξερεύνηση του διαδικτύου μέσα από διάφορες εφαρμογές (περιήγηση σε σελίδες, συνομιλίες, ηλεκτρονική αλληλογραφία, κοινωνική δικτύωση, παιχνίδια, ζωντανή επικοινωνία, εύρεση πληροφοριών, παρακολούθηση βίντεο και τηλεόρασης κλπ.). Αντίθετα τις προηγούμενες δεκαετίες ('80 & '90) η αγορά ενός υπολογιστή είχε τότε ως πρώτο στόχο την εκτέλεση προγραμμάτων για συγκεκριμένες εργασίες όπως: η συγγραφή κειμένων, η επεξεργασία εικόνας, η έκδοση εντύπων, οι μαθηματικές πράξεις, η χρήση πολυμέσων κλπ. Όλα αυτά γίνονταν χωρίς καμία σύνδεση στο διαδίκτυο και τα επιπλέον προγράμματα προστίθονταν στον υπολογιστή μέσω δισκετών και cd  αργότερα. Η ραγδαία όμως ανάπτυξη του διαδικτύου στα μέσα της δεκαετίας του '90 και ιδιαίτερα τη δεκαετία του 2000, οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από την ευκολία ανεύρεσης πληροφοριών και την άμεση εγκατάσταση οποιουδήποτε προγράμματος θέλουμε χωρίς κόπο και χρήμα (σε αρκετές περιπτώσεις).


Η περιήγηση στο διαδίκτυο λοιπόν μπορεί να γίνει με διάφορα προγράμματα (λογισμικά) τα οποία ευτυχώς όλα προσφέρονται δωρεάν για κατέβασμα από τις ιστοσελίδες τους. Το ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα από αυτά είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το λειτουργικό πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε (π.χ. Windows, MacOs, Linux), από τη συσκευή που χρησιμοποιούμε για να μπούμε στο διαδίκτυο (π.χ. PC, κινητό, ταμπλέτα, laptop) και από το τι θέλουμε ακριβώς να κάνουμε στο διαδίκτυο.

Τα πιο δημοφιλή προγράμματα

Τα πιο γνωστά και δημοφιλή προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο (browsers) είναι τα παρακάτω και στο καθένα αναφέρονται τα κυριότερα χαρακτηριστικά του και τα πλεονεκτήματα που έχει έναντι των υπολοίπων:

Τα πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης για το 2013

Το πιο δημοφιλές πρόγραμμα ανά χώρα (Σεπτέμβριος 2013)

Παρουσίαση - σύγκριση προγραμμάτων περιήγησης

1. Google Chrome

Υπερέχει στην ασφάλεια, στην ταχύτητα, στη συμβατότητα με τις περισσότερες ιστοσελίδες, στην ευκολία χρήσης και στη βοήθεια που προσφέρει. Είναι συμβατό με τις περισσότερες εφαρμογές της Google.

2. Internet Explorer

Υπερέχει στις δυνατότητες, στην ταχύτητα, στα πρόσθετα εργαλεία, στη βοήθεια και στην υποστήριξη. Είναι συμβατό με τις περισσότερες εφαρμογές της Microsoft.

3. Mozilla Firefox

Υπερέχει στην ασφάλεια, στην ανώνυμη περιήγηση και στην υποστήριξη.

4. Opera

Υπερέχει στην υποστήριξη, στη βοήθεια και στις πρόσθετες λειτουργίες που προσφέρει.

5. Safari

Υπερέχει στην ευκολία χρήσης και στη συμβατότητα με προϊόντα της Apple.

6. Maxthon

Υπερέχει στην υποστήριξη και στη βοήθεια.

7. Tor

Προσφέρει ασφάλεια και ανωνυμία στο διαδίκτυο.

Πιο αναλυτική σύγκριση των προγραμμάτων περιήγησης μπορείτε να βρείτε εδώ (στα αγγλικά).

Λεξιλόγιο:
Browser: Πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο, λέγεται και διαφυλλιστής ιστοσελίδων.
Pc: Ηλεκτρονικός  Υπολογιστής (Η/Υ).
Internet: Διαδίκτυο.
Laptop: Φορητός Υπολογιστής.
Microsoft: Η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο. Παράγει τα Windows, το Office (Word, Excel κλπ.) και τον Internet Explorer. Ο βασικός ιδιοκτήτης της, Μπίλι Γκέιτς είναι αυτή τη στιγμή ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Apple: Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο. Κατασκευάζει τους υπολογιστές Mac αλλά και τα δημοφιλή τηλέφωνα Iphone και τις ταμπλέτες Ipad.