Παρουσίαση του μαθήματος:
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020
Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας
1. Χάρτης Διαμερισμάτων της Ελλάδας
2. Παρουσίαση του μαθήματος:
3. Το μακρύ ταξίδι του Συννεφούλη:
Εάν δεν θυμόμαστε τους γεωγραφικούς όρους, μπορούμε να δούμε την παρακάτω παρουσίαση:
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020
Κλασματικοί Αριθμοί - Κλασματικές Μονάδες
ΚΛΑΣΜΑΤΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020
ΝΕΟΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Επειδή ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί από το Υπουργείο Παιδείας οι εργασίες που χρειάζονται για την σωστή λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το πρόγραμμα μαθημάτων και οδηγίες προς τους μαθητές θα σταλούν στα e-mail των γονέων τους μέχρι την Τετάρτη το πρωί.
Σε κάθε περίπτωση τα μαθήματα για όλες τις τάξεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 14:10 μέσω της πλατφόρμας webex.
Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020
Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020
Βουνό ή θάλασσα; Τι προτιμώ περισσότερο;
Οι μαθητές στο μάθημα της γραπτής έκφρασης - έκθεσης έγραψαν τις απόψεις τους στο σχολείο σχετικά με το αιώνιο πρόβλημα μικρών και μεγάλων: βουνό ή θάλασσα; Ποιο μας αρέσει περισσότερο; Ας δούμε όμως τι έγραψαν οι μικροί μας συγγραφείς:
Τι προτιμώ περισσότερο το βουνό ή τη θάλασσα;
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει από βουνά πάρα πολλά αλλά έχει και αρκετές θάλασσες. Κάποιες φορές ακόμα δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις.
Σε άλλους αρέσει η θάλασσα με τα όμορφα ηλιοβασιλέματα στη παραλία, το ζεστό μπάνιο παρέα με τα ψάρια να παίζουν στα πόδια σου. Μπορεί κάποιοι να πηγαίνουν βόλτες με τη βάρκες ή τα καράβια. Άλλοι πάλι κάθονται στην ακτή με τη θαλασσινή αύρα για συντροφιά και μαζεύουν κοχύλια ή πέτρες.
Δεν έχει όμως μόνο όμορφα και καλά πράγματα η θάλασσα, είναι που όλοι έχουν και την ανάποδή τους. Μερικές φορές μπορεί να γίνει η θάλασσα φουρτουνιασμένη κι αν κανένας πάει να κολυμπήσει εκείνη τη στιγμή μπορεί ακόμη και να πνιγεί. Άλλες φορές κάποιοι χτυπάνε σε βράχια ή κάποιοι συναντάνε επικίνδυνα θαλάσσια ζώα. Και κάποιοι άλλοι καημένοι (πολύ λίγοι ευτυχώς) γκρεμίζονται από τις βάρκες, τα πλοία και μπλουμ πάρ’ τους μέσα στη θάλασσα.
Υπάρχουν άλλοι όμως που δε τους αρέσει η θάλασσα, προτιμούν τα βουνά, τα όμορφα ψηλά βουνά, με τα πουλιά να κελαηδούν γλυκά, τον καθαρό βουνίσιο αέρα να τους δροσίζει. Τους αρέσουν τα ποτάμια με το γάργαρο και κρυστάλλινο νερό να κελαρύζει. Τους αρέσει να βλέπουν τα δέντρα με τα καταπράσινα φύλλα τους. Χαίρονται τις αυγές με τον πρωινό ήλιο να τεντώνει τις ηλιαχτίδες του και μια απέραντη θέα να απλώνεται μπροστά τους.
Όμως ούτε στο βουνό τα πράγματα είναι μόνο ευκολίες και χαρωπές στιγμές, γιατί και τα βουνά θυμώνουνε καμιά φορά. Πολλοί άνθρωποι έχουν αποκλειστεί στο βουνό από το πολύ χιόνι ή την πολλή βροχή. Άλλοι έχουν χαθεί ή έχουν συναντήσει αρκούδες και αγριογούρουνα. Ακόμη μερικοί κάηκαν από πυρκαγιές.
Εγώ ανάμεσα στην θάλασσα και το βουνό δεν ξέρω ποιο να επιλέξω, γιατί είναι σαν δύο αδέρφια που έχουν και τα δυο τις χάρες τους και τα ελαττώματά τους. Έτσι κάποιοι άνθρωποι – ανάμεσά τους κι εγώ- πιστεύουν ότι κανένα δεν έχει περισσότερες χάρες είναι και τα δυο ίσα!
Μάγια Βασιλείου, Στ΄ τάξη
Η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα, γιατί έχει πολλά και πανέμορφα βουνά και πολλές εντυπωσιακές θάλασσες.
Το βουνό με τα πολλά και όμορφα δέντρα μας δίνει ωραίες εικόνες και το μάτι του επισκέπτη δεν χορταίνει να βλέπει τα διάφορα δέντρα, τα όμορφα αγριολούλουδα και την ηρεμία που μας δίνει το κελάηδισμα των πουλιών.
Μπορούμε να σκεφτούμε πόσο καλό μπορεί να μας κάνει ο καθαρός αέρας και το οξυγόνο που αναπνέουμε στο βουνό. Έτσι φαίνεται ότι όλα αυτά έχουν μεγάλη αξία, που λείπει από τις πόλεις με τα καυσαέρια.
Πέρα από τις ομορφιές που έχει το βουνό, πρέπει να σκεφτόμαστε και τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουμε εκεί. Όπως μπορεί να μας επιτεθεί κάποιο άγριο ζώο ή κάποιο φίδι δηλητηριώδες ή ακόμη – αν είμαστε χειμώνα στο βουνό- μπορεί να αποκλειστούμε από τα χιόνια.
Από την άλλη, η καταγάλανη θάλασσα με τις όμορφες παραλίες της, μου τραβάει περισσότερο το ενδιαφέρον, γιατί μου αρέσει να ταξιδεύω με καράβια και να γνωρίζω τα πανέμορφα νησιά μας.
Θυμάμαι το καλοκαίρι που μας πέρασε, σχεδόν κάθε μέρα πηγαίναμε για κολύμπι, στις όμορφες παραλίες της Πάτρας και με τα στρώματά μας, κολυμπούσαμε και κάναμε πολλές βουτιές μέσα στη θάλασσα. Επίσης φτιάχναμε στην αμμουδιά κάστρα και μαζεύαμε διάφορα κοχύλια.
Δεν ξεχνάω βέβαια και τους κινδύνους που έχει η θάλασσα, όπως το κολύμπι στα βαθιά νερά μπορεί να φέρει πνιγμό. Ακόμη οι πολλές ώρες στον ήλιο μπορεί να δημιουργήσουν εγκαύματα στο σώμα.
Παρ’ όλα αυτά, εγώ θα προτιμούσα περισσότερο τη θάλασσα από τα βουνά, γιατί όπως τα περισσότερα παιδιά την προτιμάνε, έτσι κι εγώ δεν μπορώ να αντισταθώ στις ομορφιές της.
Φιλιππία Γκανά, Στ΄ τάξη
Η Ελλάδα έχει πολύ ωραία βουνά αλλά έχει και ωραίες θάλασσες. Κάποιοι προτιμούν τα βουνά αλλά και κάποιοι σαν εμένα προτιμούν τη θάλασσα.
Η θάλασσα και τα βουνά έχουν τεράστιες διαφορές. Το καθένα έχει τους δικούς του ήχους. Κάποιοι αλλάζουν γνώμη όταν βλέπουν τη θέα από ένα βουνό ή της θάλασσας. Το βουνό έχει καθαρό οξυγόνο και πολλά δέντρα αλλά και η θάλασσα έχει ψάρια και πέτρες.
Υπάρχουν όμως και αρνητικά, όπως το κυνήγι στο βουνό ενώ στη θάλασσα και τις λίμνες υπάρχει το ψάρεμα. Το καθένα έχει πολλά παιχνίδια: η θάλασσα έχει τα φουσκωτά, τζετ σκι, καταδύσεις. Το βουνό πάλι έχει: πεζοπορία, ορειβασία, σκι και άλλα. Μπορεί να είναι ωραία και τα δύο αλλά υπάρχουν και αρνητικά στο βουνό οι μυτερές πέτρες και τα επικίνδυνα ζώα. Αντίθετα στη θάλασσα έχει βράχια, καρχαρίες αλλά και πνιγμούς. Οι πυρκαγιές είναι ένα άλλο πρόβλημα που στη θάλασσα μπορεί να υπάρχει αλλά εκεί υπάρχουν οι… ρουφήχτρες. Ακόμη ένα πρόβλημα είναι οι κακοκαιρίες: χιόνι, καταιγίδες, βροχή, αέρας. Αυτά είναι προβλήματα και για τη θάλασσα και για το βουνό. Μέσα σε αυτά και οι αποκλεισμοί που γίνονται κυρίως στο βουνό ενώ στη θάλασσα όχι και τόσο συχνά. Στη θάλασσα έχει βόλτα με το πλοίο ενώ στο βουνό έχει με τελεφερίκ.
Ακόμα κάποιοι άνθρωποι κάνουν συλλογές από κοχύλια και πέτρες θαλάσσης, κάποιοι από φύλλα και ξύλα. Και πάλι η θάλασσα έχει πολύ χειρότερα πράγματα όπως το έγκαυμα που σε τρίβουν με γιαούρτι και κρέμες. Ο συνωστισμός είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, γιατί μπορεί να κολλήσουμε τίποτα και να αρρωστήσουμε ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που ζούμε.
Προτιμώ λοιπόν τη θάλασσα, γιατί είναι πιο όμορφη από του βουνό και γιατί μου αρέσει να κολυμπάω.
Κωνσταντίνος Κυριακού, Στ΄ τάξη
Η Ελλάδα είναι φημισμένη για τις ωραίες θάλασσες και τα βουνά της. Περισσότεροι από 30.000.0000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τις θάλασσες, τις παραλίες, τα βουνά και γενικά όλα τα αξιοθέατά της! Φυσικά όμως και για τα δυο υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά.
Τα θετικά του βουνού είναι πως έχει πολύ καθαρό αέρα, διότι δεν κυκλοφορούνε αυτοκίνητα. Επίσης μπορείς να κάνεις διάφορες και ωραίες δραστηριότητες, στα ψηλά αυτά μέρη της Ελλάδας, μπορείς να πας για πεζοπορία ή για ορειβασία. Φυσικά όμως θα βγάλεις και καμιά φωτογραφία, γιατί η θέα είναι μαγευτική. Είναι τόσο απολαυστικό να ακούς τα πουλιά του δάσους να κελαηδούν.
Τα θετικά της θάλασσας και της παραλίας είναι ότι μπορείς να κολυμπήσεις, να κάνεις ηλιοθεραπεία, να παίξεις στην άμμο. Υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές δραστηριότητες. Το πιο ωραίο για εμένα όμως είναι, όταν πας βόλτα με βάρκα ή πλοίο, γιατί μπορείς να ανακαλύψεις πιο εύκολα τη θάλασσα και τα ψάρια! Ένα άλλο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να βρεις ωραία βότσαλα ή κοχύλια και να τα έχεις σαν αναμνηστικό.
Αλλά φυσικά υπάρχουν και τα αρνητικά του βουνού και της θάλασσας. Τα αρνητικά του βουνού είναι ότι έχει πολλά και επικίνδυνα ζώα. Επίσης υπάρχουν άπειροι τρόποι που ένα δάσος ή ένα βουνό μπορεί να πάρει φωτιά, όπως να πέσει κάποιου το τσιγάρο. Επίσης λόγω του ότι στα ορεινά μέρη έχει μικρότερη θερμοκρασία είναι πιο εύκολο να πιάσει μπόρα ή να χιονίσει και γενικώς έχει κρύο. Επιπρόσθετα άμα έχει χιονίσει η μεταφορά στο βουνό είναι πολύ δύσκολη.
Τα αρνητικά της θάλασσας είναι ότι μπορεί να πάθεις έγκαυμα από τον ήλιο. Έπειτα ένα από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα είναι ο πνιγμός. Κάθε χρόνο εκατοντάδες άτομα πνίγονται στην Ελλάδα. Επίσης κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο είναι να έχει ρεύμα και να σε παρασύρει το κύμα πάνω σε βράχια, γιατί είναι πολύ εύκολο να χτυπήσεις το κεφάλι σου. Επίσης έχει πολύ συνωστισμό!
Εγώ πάντως δεν ξέρω ποιο να πρωτοδιαλέξω… Και τα δύο είναι υπέροχα!!!
Στέλλα Χατζηχριστάκη, Στ΄ τάξη
Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ τυχερή χώρα, διότι έχει ατελείωτα βουνά και απέραντες θάλασσες.
Η θάλασσα είναι ένα πανέμορφο τοπίο. Για παράδειγμα μπορείς να κολυμπήσεις στα καταγάλανα νερά και να κάνεις βόλτες με τα πλοία ή τις βάρκες και να απολαμβάνεις τους υπέροχους ήχους.
Μπορείς να κάνεις ηλιοθεραπεία αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ! μην ξεχνάτε το αντηλιακό! Βέβαια, αν έχεις την άδεια από τους γονείς σου, πάνε να διασκεδάσεις στα παιχνίδια, δηλαδή στα φουσκωτά αλλά και πάλι ΠΡΟΣΟΧΗ! μην ξεχνάτε τα αντισηπτικά!
Πας για ψάρεμα με την οικογένειά σου. Διασκεδάζεις, σου δίνουν το καλάμι να πιάσεις και εσύ κανένα ψάρι και μετά πάτε σπίτι τρώτε ένα υπέροχο φαγητό. Κάνεις συλλογή με κοχύλια, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις.
Παίζεις με τα αδέλφια σου στην άμμο για παράδειγμα: ρακέτες, μπάλα και κάνεις διάφορα με την άμμο.
Αλλά η θάλασσα έχει και τα αρνητικά της, δηλαδή: χτύπα ξύλο υπάρχει και ο πνιγμός, θέλει μεγάλη προσοχή στα βράχια να μην χτυπήσεις.
Δεν κάνουμε επικίνδυνα πράγματα όταν υπάρχει συνωστισμός στη θάλασσα όπως: βουτιές, γιατί μπορεί κάποιος να χτυπήσει άσχημα.
Το βουνό είναι και αυτό ένα φανταστικό τοπίο. Πας στο ψηλότερο σημείο του βουνού και νιώθεις αμέσως τον καθαρότερο αέρα, απολαμβάνεις τη φανταστική θέα.
Κάνεις πεζοπορία και παρατηρείς τα χρωματιστά και πανέμορφα δέντρα. Άμα θες πας για κυνήγι με ένα γονιό σου.
Και το βουνό έχει όμως τα αρνητικά του: μπορεί καταλάθος να βάλεις μια μεγάλη πυρκαγιά ή εκεί που περνάς τέλεια να αρχίσει μια μεγάλη χιονόπτωση.
Προσοχή επίσης και στα άγρια ζώα. Άμα δείτε κανένα μη φοβηθείτε! Φωνάξτε τον συνοδό σας!
Παρόλα αυτά με βάση τα παραπάνω είναι πολύ ωραία και τα δυο, αλλά εμένα μου αρέσει περισσότερο το βουνό!
Μιχαήλ – Άγγελος Παραλίκης, Στ΄ τάξη