Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Τα τραγούδια της Χωχαρούπας

Αν όλα τα παιδιά της γης

Του Γιάννη Ρίτσου

Αν όλα τα παιδιά της γης
πιάναν γερά τα χέρια
κορίτσια αγόρια στη σειρά
και στήνανε χορό
ο κύκλος θα γινότανε
πολύ πολύ μεγάλος
κι ολόκληρη τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.

Αν όλα τα παιδιά της γης
φωνάζαν τους μεγάλους
κι αφήναν τα γραφεία τους
και μπαίναν στο χορό
ο κύκλος θα γινότανε
ακόμα πιο μεγάλος
και δυο φορές τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.

Θα `ρχόνταν τότε τα πουλιά
θα `ρχόνταν τα λουλούδια
θα `ρχότανε κι η άνοιξη
να μπει μες στο χορό
κι ο κύκλος θα γινότανε
ακόμα πιο μεγάλος
και τρεις φορές τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ!
 


Η ξανθούλα

Του Διονύσιου Σολωμού

Την είδα την ξανθούλα,
την είδα `ψες αργά
που εμπήκε στη βαρκούλα
να πάει στην ξενιτιά.

Εφούσκωνε τ’ αέρι
λευκότατα πανιά
ωσάν το περιστέρι
που απλώνει τα φτερά.

Εστέκονταν οι φίλοι
με λύπη με χαρά
κι αυτή με το μαντίλι
τους αποχαιρετά.

Και το χαιρετισμό της
εστάθηκα να ειδώ,
ως που η πολλή μακρότης
μου το `κρυψε κι αυτό.

Σ’ ολίγο, σ’ ολιγάκι
δεν ήξερα να πω
αν έβλεπα πανάκι
ή του πελάγου αφρό.

Και αφού πανί, μαντίλι
εχάθη στο νερό
εδάκρυσαν οι φίλοι
εδάκρυσα κι εγώ.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ο αγώνας των Σουλιωτών

Βοηθητική παρουσίαση στο μάθημα της Ιστορίας:

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Από τις τελευταίες δραστηριότητες του Σχολείου μας



Από τον εκκλησιασμό την ημέρα της εορτής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον ομώνυμο ιστορικό ναό του χωριού μας (8/11/2013)
Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες εδώ.

Από κατασκευές σε στυλ ψηφιδωτού στο μάθημα των Τεχνικών

Από την επίσκεψή μας στη Θεσσαλονίκη στις 22/11/2013



Από την παρακολούθηση της παράστασης: "Το παραμύθι του Μεγαλέξαντρου" στο Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ (22/11/2013)

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Και οι δύο προσεύχονταν αλλά…

Η παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου.





























A. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Από σήμερα μπαίνει η Εκκλησία μας στην περίοδο του Τριωδίου (εορτάζεται περίπου 70 ημέρες πριν το Πάσχα). Είναι μια περίοδος προσευχής και μετάνοιας των χριστιανών από σήμερα μέχρι τη γιορτή του Πάσχα. Η Εκκλησία μας διαβάζει σήμερα την παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου. Θέλει να μας δείξει πως η αληθινή μετάνοια του ανθρώπου αρχίζει με την αρετή της ταπεινοφροσύνης, που τελικά οδηγεί τον άνθρωπο κοντά στο Θεό. Αντίθετα η υπερηφάνεια απομακρύνει τον άνθρωπο από το Θεό και τον οδηγεί στην αιώνια καταστροφή.
 
«ΕΙπεν ο Κύριος την παραβολήν ταύτην άνθρωποι δύο ανέβησαν εις το Ιερόν προσεύξασθαι, ο είς Φαρισαίος και ο έτερος τελώνης. Ο Φαρισαίος σταθείς προς εαυτόν ταύτα προσηύχετο·
ο Θεός, ευχαριστώ σοι ότι ουκ ειμί ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων, άρπαγες, άδικοι, μοιχοί ή και ως ούτος ό τελώνης· νηστεύω δις του σαββάτου, αποδεκατώ πάντα όσα κτώμαι.
Και ο τελώνης μακρόθεν εστώς ουκ ήθελεν ουδέ τους οφθαλμούς εις τον ουρανόν επάραι, αλλ' έτυπτεν εις το στήθος αυτού λέγων ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ.
Λέγω γαρ υμίν, κατέβη ούτος δεδικαιωμένος εις τον οίκον αυτού ή εκείνος· ότι πάς ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται». 
Είπε ο Κύριος αυτή την παραβολή. Δυο άνθρωποι ανέβηκαν στο Ναό για να προσευχηθούν ο ένας ήταν Φαρισαίος και ο άλλος ήταν τελώνης. Ο Φαρισαίος στάθηκε και προσευχόταν στον εαυτό του με αυτά τα λόγια:
«Θεέ μου, σ' ευχαριστώ, γιατί εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους τους ανθρώπους, που είναι κλέφτες, άδικοι, άτιμοι ή και σαν αυτόν τον τελώνη· νηστεύω δυο φορές την εβδομάδα, δίνω το ένα δέκατο απ' όλα τα εισοδήματα μου.
Και ο τελώνης στεκόταν από μακριά και δεν ήθελε ούτε τα μάτια του να σηκώσει στον ουρανό, μόνο χτυπούσε στο στήθος του και έλεγε· Θεέ μου, συχώρεσε με τον αμαρτωλό.
Σας λέγω πως αυτός κατέβηκε στο σπίτι του συχωρεμένος παρά ο άλλος. Γιατί όποιος υπερηφανεύεται θα ταπεινωθεί, ενώ όποιος ταπεινώνεται θα ανυψωθεί. 
 
Γ .ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
1. Οι Φαρισαίοι, όπως ξέρουμε, ήταν άνθρωποι γεμάτοι εγωισμό και υπερηφάνεια. Πίστευαν στον εαυτό τους και μάλιστα νόμιζαν πως μόνον αυτοί ήταν δίκαιοι και άγιοι. Τους άλλους ανθρώπους τους περιφρονούσαν, γιατί όλους τους έβλεπαν ως αμαρτωλούς. Τέτοιοι Φαρισαίοι δεν υπήρχαν μόνο στην εποχή του Κυρίου, αλλά βρίσκονται μέχρι σήμερα. Ο Φαρισαίος της παραβολής δείχνει υπερηφάνεια και απέναντι στο Θεό. Στην προσευχή του αναφέρει τα καλά έργα του και μάλιστα περισσότερα από εκείνα που ζητούσε ο μωσαϊκός Νόμος. Στο τέλος της παραβολής ο Κύριος μας υπογραμμίζει ότι ο Θεός απόρριψε το Φαρισαίο και επομένως και τα έργα του, γιατί ήταν εγωιστής και υπερήφανος.
2.  Ο Τελώνης από την άλλη μεριά προσευχόταν με σκυμμένο κεφάλι, γιατί πίστευε πως είναι πολύ αμαρτωλός. Ο Τελώνης είχε μέσα του την αρετή της ταπεινοφροσύνης. Δε δικαιολογούσε τον εαυτό του. Ζητούσε διαρκώς τη συχώρεση του Θεού: « Ο Θεός, ιλάσθητί μοι, τω αμαρτωλώ». Ο Κύριος στο τέλος της παραβολής μας λέγει πως ο Τελώνης έγινε δεκτός από το Θεό και δικαιώθηκε, δηλαδή έγινε άξιος μέτοχος της Βασιλείας των Ουρανών.
3.  Η ταπεινοφροσύνη είναι η πρώτη αρετή του χριστιανού, που πρέπει να την αποκτήσει από την παιδική του ηλικία. Ταπείνωση σημαίνει να έχουμε πάντα αληθινή και σωστή γνώμη για τον εαυτό μας. Να αναγνωρίζουμε τα σφάλματα μας και τις παραλείψεις μας και να ζητούμε το έλεος και τη συχώρεση του Θεού. Γι’ αυτό και στην Εκκλησία μας παρακαλούμε αδιάκοπα το Θεό: «Κύριε ελέησον». Είναι η προσευχή των ταπεινών ανθρώπων, και ο Χριστός τελικά μας δικαιώνει και μας ανυψώνει στην πιο υψηλή θέση. Μας χαρίζει με το έλεος και τη συχώρεση του τη Βασιλεία των Ουρανών, δηλαδή να είμαστε αιώνια μαζί Του.
4.  Με τέτοια ταπείνωση και σωστή προσευχή πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε στην περίοδο του Τριωδίου και της Μεγάλης Σαρακοστής. Με την κατάλληλη προετοιμασία θα μπορέσουμε να αντικρίσουμε τη σταυρική θυσία του Κυρίου μας. Να νιώσουμε την αγάπη του Χριστού, που μας την προσφέρει για να απολαύσουμε κοντά του τη σωτηρία μας. Μόνον έτσι μπορούμε να πάρουμε μέρος και στη δόξα της Αναστάσεως του Κυρίου. Η Ανάσταση θα μας οδηγήσει στην πραγματική υπερύψωση, όπως μας διαβεβαιώνει σήμερα ο Χριστός στην παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου.
 
Δ' ΔΙΔΑΓΜΑ:
«Ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται» (Λουκά κεφ. ιη' στίχος 14).
 
 Ε΄ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΚΚΛ. ΡΗΤΟΡΩΝ
«Και τι είναι τάχα η ταπεινοφροσύνη; Να έχουμε πάντα σωστή γνώση του εαυτού μας, να ξέρουμε τι είμαστε και τι δεν είμαστε. Όταν το ξέρουμε αυτό καλά, τότε βλέπουμε πως πάντα πρέπει να έχουμε μικρή γνώμη για τον εαυτό μας.» (Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Διονυσίου, Λόγος Παρακλήσεως, Κοζάνη 1967).
 
ΣΤ΄ ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Τι δείχνει με τη διαγωγή του ο Φαρισαίος;
2. Τι διδάσκεσαι από τη διαγωγή του τελώνη;
3. Τι μας διδάσκει ο Κύριος με τη σημερινή παραβολή;
 
Από το βιβλίο ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, ΟΕΔΒ 1992

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος



Για να γίνει καλύτερος ο κόσμος μας πρέπει εμείς να τον προσέχουμε.
Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όπως: τα σκουπίδια στις θάλασσες και σε όλο το περιβάλλον, το πετρέλαιο ιδιαίτερα που πέφτει στη θάλασσα και σκοτώνει τα ψάρια που ζουν εκεί, τα δέντρα που καίγονται από φωτιές που βάζουν ασυνείδητοι άνθρωποι και η κρίση που είναι το χειρότερο πρόβλημα από όλα.
Κάποιοι που δεν τους νοιάζει το περιβάλλον πετούν τα σκουπίδια  και το πετρέλαιο και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και στη θάλασσα. Επίσης σκοτώνουν διάφορα ζώα και μικροοργανισμούς.


Άλλοι κόβουνε τα δέντρα, τα βάζουνε φωτιά και γενικά καταστρέφουν το περιβάλλον. Άμα συνεχίσουν να κάνουν όλα αυτά ο κόσμος μας θα καταστραφεί.
Αλλά το χειρότερο πρόβλημα από όλα είναι η οικονομική κρίση. Δεν έχουμε λεφτά, ο κόσμος πεινάει, δεν έχουνε σπίτια, τους διώχνουν από τις δουλειές τους, έτσι άλλοι μένουν άνεργοι και άστεγοι, αναγκάζονται να ζητιανεύουν για να μαζέψουν λεφτά, για να μπορέσουν να αγοράσουν κάτι για να φάνε. Άλλες χώρες όπως στην Αφρική και την Νότια Ασία αντιμετωπίζουν μεγάλει φτώχεια, αλλά τώρα τελευταία και η Ελλάδα έχει μεγάλη φτώχεια.
Άμα όλα αυτά δε γινόταν ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος.

Ιλιάνα Χαριζάνη, Στ΄ τάξη
 
 
Για να γίνει καλύτερος ο κόσμος μας πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που συμβαίνουν ή μπορεί να συμβούν.
Τα προβλήματα αυτά όσο πάνε και μεγαλώνουν. Υπάρχουν άστεγοι όχι μόνο στην Αφρική και την Ασία, αλλά και στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί ζητιανεύουν για λίγο φαγητό και νερό στις πλατείες και στα πανηγύρια, την ώρα που άλλοι παίζουν, χαίρονται και γελάνε.
Μερικά άλλα προβλήματα είναι: οι πόλεις με το καυσαέριο που κρύβει τον ήλιο, οι πόλεμοι που γίνονται συχνά στη Συρία και σε άλλες χώρες στους οποίους πεθαίνουν πάρα πολλά άτομα, τα ερημωμένα βουνά που παλιά ήταν γεμάτα από δέντρα, τα χημικά όπλα, οι μολυσμένες θάλασσες που μολύνουν τα ψάρια και μόλις τα τρώνε οι άνθρωποι μολύνονται και αυτοί και πολλά άλλα.
 
 
 
Οι πόλεμοι οδηγούν όχι μόνο στην καταστροφή του  περιβάλλοντος και στο να πεθαίνουν πολλοί άνθρωποι, αλλά και στην προσφυγιά που τα πλοία βουλιάζουν και πολλοί πρόσφυγες πνίγονται, αλλά και μερικοί σώζονται από τους δουλεμπόρους.
Η οικονομική κρίση χτυπάει δυνατά όλες τις χώρες της Ευρώπης. Στις 10 Οκτωβρίου 2013 έγινε διαμαρτυρία στην πλατεία του Λαγκαδά για την λεωφορεία που πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο για να μην ταλαιπωρούνται οι γονείς και στις 16 Οκτωβρίου για τα ξύλα.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι η κυριαρχία των μηχανών όπως είναι οι υπολογιστές, οι τηλεοράσεις και πολλά άλλα που κάνουν τον άνθρωπο να αποσπά την προσοχή του από τα σημαντικά πράγματα.
Όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα και να υπάρζει ειρήνη και γαλήνη πάνω στη Γη.
Γιώργος Παραλίκης, Στ΄ τάξη
 
 
Γύρω μας όλος ο κόσμος έχει προβλήματα, όπως για παράδειγμα οι Αλβανοί που πολλοί δεν έχουν ούτε λεφτά να φάνε ούτε σπίτι για να κοιμηθούν με αποτέλεσμα να κοιμούνται συχνά σε παγκάκια.
Πολλοί άνθρωποι σήμερα έχουν μεγάλα προβλήματα όπως στα σπίτια τους που είναι ραγισμένοι οι τοίχοι ή έτοιμοι να πέσουν.
 
 
Μέσα στη θάλασσα υπάρχουν πυρηνικά απόβλητα τα οποία μολύνουν τα ψάρια, αλλά και τους ανθρώπους, που αν τα φάνε μπορεί να πεθάνουν, γι'αυτό πρέπει να τα πάρουμε και να καθαρίσουμε τις θάλασσες.
Για να γίνει καλύτερος ο κόσμος μας θα πρέπει να σταματήσουμε να κόβουμε ξύλα από τα δάση, γιατί αλλιώς θα πλημμυρίσουμε και θα πνιγούμε από τη βροχή.
Η πείνα, ένα μεγάλο πρόβλημα, έχει φτάσει σε πολλές χώρες στον κόσμο. Πολλοί δεν έχουν να φάνε και να πάρουν πράγματα. 
Πρέπει ακόμα να σταματήσουν οι πόλεμοι και να έρθει ειρήνη σε όλο τον κόσμο.
 
Μάριο Ρούτσι, Ε΄ τάξη